Румен Радев

Предложенията на френското председателство са най-добрите и най-справедливите към момента. Това заяви президентът Румен Радев от Латвия, където участва на форума „Три морета”.

„Нека да е ясно: наистина имаме прогрес за промяна в конституцията на Северна Македония и вписването на българите, за което настоявам отдавна. Вече се приема да се случи.”

Двустранните въпроси трябва да се издигнат на ниво ЕС – преговорна рамка, това не са просто двустранен спор за история, това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и след множество срещи и убеждавания, най-после европейските партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в европейската рамка като подход, подчерта Радев.

„Равноправие на македонските българи заедно с другите народи, не малцинство, никога не сме говорили за малцинство. Нека експертно да се произнесат и МС, и НС, дали протокол двустранен със Скопие в достатъчна степен отстоява българския интерес”, заяви Радев.

Според Радев нещата по решаване на всички наши въпроси са в протокола. Той призовава МС и НС да се произнесат дали двустранният протокол, който трябва да се подпише, в достатъчна степен защитава българския интерес и върху него да се градят преговорните отношения.

Въпреки това Радев заявява, че към момента няма време това да се случи и време за вдигане на ветото няма. Причината е, че този протокол трябва да се приеме и от българския парламент и от парламента на РСМ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук