Лаура Кьовеши

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала увеличаване на броя на европейските делегираните прокурори (ЕДП) в България. Това потвърдиха за „Сега“ от пресофиса на Кьовеши.

Кьовеши сега иска българските ЕДП да са 15. Мотивите за увеличението са увеличеният брой дела, както и тяхната сложност, обясниха още от европейската прокуратура. Преди 10 дни Министерството на правосъдието обяви, че в момента европейските делегирани прокурори работят активно по 80 производства в България.

„Коментирана бе необходимостта от провеждане на избор за още български делегирани прокурори, тъй като действащите са доста натоварени“, гласеше съобщението на министерството след среща на Кьовеши с министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

В момента квотата на България е 10 ЕДП, като едно от местата е свободно. Деветимата действащи делегирани прокурори бяха одобрени от Кьовеши след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче отхвърли няколко кандидати. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали заради липса на желаещи.

Това беше третата процедура за избор на ЕДП от България. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев. При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

Миналата седмица министърът на правосъдието Надежда Йорданова изрази учудване защо законопроектът, който урежда правата на европейските прокурори, продължава да не се разглежда в Народното събрание. Без приемането му ЕДП няма да могат да си вършат работата.

Припомняме, че Комисията по конституционни и правни въпроси прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се предвижда ЕДП да станат самостоятелна структура в рамките на държавното обвинение, като разполагат със самостоятелен бюджет и администрация. Измежду тях ще се избере ръководител, който да организира дейността на служителите, предвижда още проектът.

Делегираните прокурори (ЕДП) са български магистрати, които работят тук по делата, разследвани от европейската прокуратура. Интересно е защо няма желаещи за тази позиция, въпреки професионалния престиж и огромните заплати, които очакват кандидатите. Изниква въпросът дали има изобщо квалифицирани и свестни кадри в тези среди или на кандидатите се оказва някакъв натиск.

В някои отношения Европейската прокуратура е сериозна алтернатива на българската, а от изброеното до тук стигаме до извода, че някой има интерес тези процедури да се бавят и да няма никакъв напредък по тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук