депутати, народно събрание

След като в сряда и четвъртък депутатите на опозцията саботираха заседанията на Народното събрание, днес парламентът има кворум. Заседанието беше открито от временния председател Мирослав Иванов.

Иванов предложи дневния ред, в който първа точка е въпросът за РС Македония, като той беше одобрен от 210 народни представители. Против дневния ред гласуваха от „Възраждане“, като впоследствие депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев предложи точка първа, която касае премахване на ветото от РСМ, да бъде премахната. За гласуваха 12 депутати – 11 от националистическата формация и един от „Продължаваме промяната“.

На външната парламентарна комисия вчера трите партии, вносители на проектозакони за одобряване на френското предложение – ДПС, ГЕРБ и ДБ се опитаха да внесат общо предложение, но това беше неуспешно.

Поради това днес ще се гласуват и трите предложения, макар на ресорната парламентарна комисия вчера единственото предложение, което събра мнозинство да беше това на Христо Иванов.

Карадайъ: За да има мир, РСМ трябва да е в ЕС

За да има мир и стабилност на Балканите, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи, като НАТО и ЕС. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Водени от философията на заедността Балканите трябва да членуваме в общи съюзи, а не да издигаме стени помежду си. Трябва да премахваме бариери“, каза Карадайъ.

Той подчерта, че темата за евроинтеграцията на РСМ не трябва да се смесва със свалянето на коалиционното правителство на Кирил Петков, което нямаше как да издържи във времето заради своите вътрешни различия.

„Този въпрос трябва да намери решение сега и да не се отлага“, каза лидерът на ДПС.

Атанасова: Френското председателство реферира към двустранните протоколи

Стратегическият интерес на България е РС Македония и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Правителството на Бойко Борисов още през 2018 г. определи този въпрос като основен приоритет на първото българско председателство на ЕС. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни. Протоколът е пътна карта и той трябва да бъде подписан от правителството преди Преговорната рамка. Внесохме предложение за одобряване на Френското предложение, за да не изпуснем този исторически шанс“, заяви Атанасова.

Иванов: И трите предложения за РСМ могат с една сила да бъдат подкрепени

Гледам на предложението като въплъщение на дълги усилия и на дискусии с Външно министерство, гледаме в същата посока, в която гледат и предложенията на колегите от ГЕРБ и от ДПС. И в този смисъл чисто по същество и трите предложения могат да са с една сила подкрепени. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на коалиция „Демократична България“ Христо Иванов.

Ден за македонска сватбва – булката е от Русия, а зестрата – в копейки

Ветото показваше мъжество и характер в българската политика. До преди три дни това беше консенсусно. Решението за подкрепа на Френското предложение беше взето под чужд натиск. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Целта на Макрон не е да защити българския национален интерес, а защото трябва да си реши вътрешнополитически проблеми. Той загуби едновременно изборите и от левицата, и от десницата. Франция като една упадъчна Велика сила няма с какво да се похвали освен да пречупи България“, каза той.

Днес е чудесен ден за македонска сватбва – булката е от Русия, а зестрата – в копейки. Така започна изказването си депуатът от „Продължаваме промяната” – Искен Митев, което беше в отговор на изявлението на председателят на „Възраждане” – Костадин Костадинов.

„Господин Костадинов започна изказването си с един цитат от 24 часа и аз ще направя същото. Статията може да се види от всички, заглавието е „Истината за Северна Македония: Кирил Петков промени Европейския съюз”. България никога не е имала по-добро предложение, в което ЕС ще защитава българската позиция.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук