Еманюел Макрон
На снимктата: Еманюел Макрон

Упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитран от БНР.

„Една страна-членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува…Дали това е справедливо спрямо Северна Македония – ще ви кажа откровено, че не“, подчерта той, заявявайки, че натискът е бил свързан с това.

Същевременно френският държавен глава призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи.

„Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента – на тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме“, каза още Макрон и уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

Както Макрон, така и българският премиер Кирил Петков изразиха надежда, че Народното събрание ще гласува възможно най-бързо приетото от Комисията по външна политика решение за започване на преговори на РСМ за членство в РСМ.

„Надявам се, че българският парламент ще направи широко обсъждане максимално бързо, но това зависи от тях! Когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има и респект от европейските партньори“, заяви Петков в Брюксел където участва в срещата на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани, предаде БНР.

Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина. Предложението се очаква да бъде гласувано днес, като засега мнозинството от партиите са заявили подкрепа за него. След като през последните два дни обаче опозицията не осигурява кворум, не е ясно дали днес депутатите ще се регистрират в залата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук