Ирак, мигранти

Полет от Минск за Ирак излетя в четвъртък, за да върне в страната им стотици мигранти, които се оказаха блокирани на беларуско-полската граница, съобщи летището в Минск, цитирано от Евронюз.

На борда е имало 374 иракски мигранти, каза говорителят на белоруското президентство Наталия Ейсмонт. През последните дни Ирак призоваваше гражданите си да се върнат у дома, казвайки им, че пътят към ЕС е затворен.

Общо 430 иракчани са се регистрирали за полети към дома, според консула на Ирак в Русия Маджид ал Килани. Междувременно държавните беларуски медии съобщиха, че вече не са останали мигранти в импровизираните лагери близо до полската граница, след като властите отвориха отопляем склад, за да подслонят мигрантите от студа.

Тези ходове бележат деескалация на мигрантската криза, противопоставяща Беларус на  Европейския съюз.

По-рано в четвъртък Беларус каза, че в бившата съветска страна има около 7000 мигранти, като около 2000 от тях са лагерували на границата с Полша, членка на ЕС.

Западът обвини президента на Беларус Александър Лукашенко, че използва мигрантите като пионки, докарвайки ги от Близкия изток, а след това изпращайки ги към границите на ЕС. Твърди се, че това е опит за дестабилизиране на 27-членния блок в опит да се отмъсти за санкциите на ЕС срещу администрацията на Лукашенко заради репресиите след оспорваните президентски избори през август 2020 г.

Минск отрича да е организирал кризата, при която мигранти влизат в страната от лятото и след това се опитват да преминат в Полша, Литва и Латвия.

По-рано днес полските сили за сигурност арестуваха около сто мигранти, които са се опитали да нахлуят в Полша, съобщи в четвъртък полското министерство на отбраната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук