vitamin D, витамин Д
vitamin D

Белгийски учени от университетската болница в Льовен посочиха ниските нива на витамин D в кръвта като възможен фактор за появата на сериозни заболявания и дори смърт, особено при мъжете.

В белгийското проучване са участвали 1970 мъже на възраст от 40 до 79 години. Експертите сравниха нивата на метаболитите на витамин D с настоящите здравни показатели за възраст, индекс на телесна маса, тютюнопушене и цялостно благосъстояние.

Според учените изследванията им са потвърдили, че дефицитът на витамин D влияе негативно на цялостното здравословно състояние на човека и може да е симптом на по-висок риск от преждевременна смърт. Ясните причинно-следствени връзки и основните механизми все още подлежат на проучвания от учените. Дефицитът на витамин D е широко разпространен в Европа, особено при по-възрастните хора.

Недостигът му е свързан с по-висок риск от много заболявания, свързани със стареенето, като сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и рак. Витамин D често се нарича „слънчевият витамин“, тъй като се образува, когато кожата е изложена на слънце. През тъмните зимни месеци с по-кратки дни хората обикновено развиват лека форма на естествен дефицит на витамина.

Свързвайки това с факта, че човек има по-голяма вероятност да изпадне в депресия през същия период, някои учени предполагат, че двата фактора са свързани, но след провеждане на проучване с участието на 18 353 души в продължение на пет години, се оказа, че няма статистическа разлика между риска от депресия при онези, които са приемали дневна доза витамин D и пасивната група, получавала плацебо

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук