България е важен съюзник в НАТО и важен икономически партньор за Великобритания, заяви външният министър на страната Дейвид Камерън, който е на посещение в София по покана на вицепремиера Мария Габриел.

Камерън разговаря в Министерски съвет с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Основна тема на разговорите са били помощта за Украйна и борбата с незаконната миграция.

„България е важен съюзник в НАТО и важен икономически партньор за Великобритания. Тази сутрин обсъдихме твърдата подкрепа на Украйна, която се бори с незаконната война. Нищо не е по-важно от гледна точка на световната и европейската сигурност. Путин трябва да разбере, че е сбъркал и България показва солидарността си в борбата с руската агресия, както го прави и Великобритания“, коментира Камерън.

Премиерът Николай Денков заяви, че изходът на войната в Украйна ще предопредели следващите години и десетилетия в Европа.

„Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос, а въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и световната сцена през следващите години и десетилетия. Затова това е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това ще има лоши последици“, коментира Денков.

Външният министър на Великобритания поздрави властите у нас за икономическите резултати и икономическия растеж на България, както и за усилията за енергийна диверсификация и отказа от руски газ.

България и Обединеното Кралство са стратегически партньори и съюзници в НАТО, коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

„Подкрепата за Украйна ще продължи толкова, колкото е необходимо. Днес повече от всякога е важно да осигурим устойчивост и предвидимост на тази подкрепа“, каза Мария Габриел.

Габриел благодари на британския си колега за подкрепата на Лондон за членството на България в Организацията за икономическото сътрудничество и развитие.

От София външните министри на България и Великобритания призоваха Конгреса на САЩ да одобри пакета финансова помощ за Украйна.

Лорд Дейвид Камерън е бивш премиер на Великобритания. От 13 ноември 2023 година е външен министър на страната.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук