Срещата на лидерите на държавите от Г-20 приключи в събота с приемането на съвместно изявление – нещо, което международните анализатори считаха за невъзможно.

Г-20
на снимката: вечеря на лидерите на Г-20

Срещата на върха обаче ще бъде запомнена, вероятно не толкова с доста общите договорености, колкото с преминали и не състояли се двустранни срещи в рамките на форума.

Г-20
на снимката: вечеря на лидерите на Г-20

Страните от Г-20 се споразумяха, че системата за международна търговия и Световната търговска организация (СТО) трябва да бъдат усъвършенствани.

Участниците смятат, че сега действащата система „не решава задачите, които са поставени пред нея“.

Г-20
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Лидерите ще обсъдят необходимите реформи на следващото заседание, което ще се проведе в Япония през 2019 г.

Съвместното изявление запази разделението на позициите на Съединените щати и останалите страни от Г-20 по отношение на климата.

Г-20
на снимката: президентът на Аржентина Маурицио Марси и френският му колега Еманюел Макрон демонстрират близост

САЩ потвърдиха намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение. В същото време всички страни от Г-20 са заявили своя ангажимент към развитието на чиста енергетика.

На форума беше одобрен план за действие за борба срещу корупцията през следващите три години.

Г-20
на снимката: премиерът на Италия Джузепе Конте

Освен това лидерите призоваха за противодействие на използването на интернет за терористични цели и отбелязаха значението на съвместните действия за премахване на причините, които принуждават хората да бягат от своите страни.

ПРОГРАМАТА НА ВЛАДИМИР ПУТИН

Руският президент Владимир Путин определи като „положителен резултат” приемането на финалния документ.

„Вярвам, че аржентинското председателство е направило всичко, за да гарантира, че този документ ще бъде подписан и одобрен от всички страни. Това е важно, защото показва най-важните проблеми, с които Г-20 се занимава и показва посоката, към която трябва да вървим, за да решаваме поставените пред нас задачи“, каза той пред журналистите.

Г-20
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

Както отбеляза държавният глава, в хода по съгласуването на документа са били повдигнати въпроси по редица теми, включително миграционната криза и търговията.

По време на двудневното си посещение в Аржентина, Путин проведе множество двустранни срещи с колегите си.

В навечерието на форума, ръководителят на администрацията на САЩ отмени срещата с руския президент заради инцидента в Керченския пролив.

На пресконференцията, Путин изрази своето съжаление, че разговорът не е бил проведен.

Вместо с Доналд Тръмп, руският държавен глава се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който по-конкретно е предложил да бъде свикана още една среща на върха за Сирийския Идлиб.

Г-20
на снимката: президентите на Турция и Русия – Реджеп Ердоган и Владимир Путин

На срещата с японския премиер Шиндзо Абе страните са се съсредоточили върху въпроса за мирния договор.

Една от темите на срещите на руския лидер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон бе инцидентът в Керченския пролив.

Същевременно, според прессекретаря на президента Дмитрий Песков, Путин е предоставил на своите събеседници подробни разяснения по този въпрос.

Г-20
на снимката: премиерът на Япония Шиндзо Абе и президентът на Аржентина Маурицио Марси

По време на разговорите с престолонаследника принц, министър на отбраната на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман Ал Сауд, успоредно с регионалната проблематика, е била разгледана и ситуацията на петролния пазар. Путин се е срещнал и с китайския президент Си Дзинпин.

В събота вечерта Путин е провел разговори със своя аржентински колега Маурисио Макри.

По време на посещението на руския президент в Южноамериканската република бяха подписани редица документи, включително споразумение за руско-аржентинското партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия.

Г-20
на снимката: саудитският принц Мохамед бин Салман и президентът на Русия Владимир Путин

Според Путин той също така се е договорил с Макри за разширяване на сътрудничеството в борбата срещу трафика на наркотици и кибер заплахите.

КИТАЙ И САЩ

Американският президент Доналд Тръмп се срещна с китайския си колега Си Дзинпин в опит да се разреши търговския спор между двете държави.

Според пресслужбата на Белия дом, Тръмп се е съгласил, че няма да увеличи тарифите за продукти от Китай от 10% на 25% от 1 януари в размер на 200 млрд. долара.

Г-20
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Същевременно Китай се е съгласил да купува селскостопански, енергийни, промишлени и други продукти от Съединените щати за все още неизвестна, но доста значителна сума, за да се намали търговския дисбаланс.

Съединените щати, обаче, окончателно ще се откажат от идеята за увеличаване на митата, само ако постигнат ново търговско споразумение с Китай до 1 април 2019 г.

ПРОТЕСТИ В АРЖЕНТИНА

Срещата на върха на Г-20 в аржентинската столица премина под знака на многобройни протести.

Г-20
на снимката: засилено полицейско присъствие в Аржентина

Митингът обаче премина без инциденти. Полицията е задържала 14 души, но всички те скоро са били освободени.

на снимката: засилено полицейско присъствие в Аржентина

Хората излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от големия разход, който Аржентина трябваше да направи, за да посрещне държавните лидери на страните от Г-20, именно в момент, в който в страната се налагат множество икономии.

Г-20
на снимката: протест в Аржентина

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!