Делян Добрев.

Прокуратурата тихомълком е внесла в съда делото „Белене“. По него обаче вече не е подсъдим бившият енергийен министър от ГЕРБ Делян Добрев. Това съобщиха от Антикорупционния фонд, като се позоваха на електронното деловодство на Специализирания наказателен съд.  Делото „Белене“ е било внесено на 8 февруари, но без да се информират медиите и обществеността.

На съд отиват бившите енергийни министри от БСП Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков.

Дело за милиони

Делото „Белене“ е за безстопанственост в особено големи размери. Става въпрос за стотици милиони евро. Доказателствата са събрани в 350 папки. Обвинителният акт е по преписка на отдел „Специализиран“ на Софийската градска прокуратура.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта „АЕЦ Белене“ трима бивши министри – Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева, припомня Антикорупционния фонд. След това обаче прокуратурата замлъкна и делото събираше прах в деловодството на съда.

За момента не е ясно въз основа на какви доказателства е отпаднало името на Делян Добрев.

Делото ще се гледа от съдия Виктор Чаушев, който трябва в едномесечен срок да насрочи разпоредителното заседание.

Делото „Белене“

Делото „Белене“ започна през 2016 г. Тогава прокуратурата повдигна обвинения на Овчаров дни преди да изтече окончателната давност за преследване на евентуални престъпления.

Разследващите заявиха, че като министър той не е упражнил достатъчно контрол при сключването на споразумението с руската „Атомстройекспорт“. Към споразумението имало и 14 допълнения.

С въпросните документи станало възможно харченето на пари за технически цели и оборудване.

Бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков са обвиняеми за сключване на неизгодна сделка. Според прокуратурата двамата са ощетили държавата със 77 млн. евро. С парите е купен старият реактор за „Белене“ от „Атомстройекспорт“ в рамките на договора за доставката на новите два.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук