Турция и Гърция преговарят за Кипър

Турция ще се присъедини към преговори за разрешаване на спора за Кипър само при наличие на предложение за създаване на две държави на острова. Това заяви Ибрахим Калин – говорител на президента Ердоган, като подчерта, че предишни неуспешни предложения изобщо не трябва да бъдат разглеждани.

В понеделник лидерите на Гърция и Кипър заявиха, че ще приемат единствено мирно споразумение, основано на резолюциите на ООН, като отхвърлиха формулата за две държави, подкрепена от Турция и кипърските турци. Преговорите под егидата на ООН са планирани за следващия месец, припомня сайтът „Keep Talking Greece”.

ООН ще покани двете общности на Кипър и външните министри на трите държави-гаранти – Гърция, Турция и Великобритания, за да обсъдят как да продължат напред по въпрос, който породи напрежение между Анкара и Атина и усложни осъществяването на енергийни проекти в Източното Средиземноморие.

Резолюциите на ООН призовават за обединение на Кипър под двузонова федерация с две общности.

„Не можем да обсъждаме още 40 години неща, които вече са обсъждани в продължение на 40 години “, каза Калин в интервю за телевизия TRT Haber, имайки предвид десетилетията неуспешни преговори за обединяване на острова.

„Сега този въпрос ще бъде обсъден под егидата на ООН. Това ще бъде обсъдено на разговорите 5 + 1 и ще се коментира решение за две държави “, добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че единственият начин за разрешаване на кипърския спор е две държави, а не федерация, както настояват Атина и ООН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!