Турция Кипър

Турция ще се присъедини към преговори за разрешаване на спора за Кипър само при наличие на предложение за създаване на две държави на острова. Това заяви Ибрахим Калин – говорител на президента Ердоган, като подчерта, че предишни неуспешни предложения изобщо не трябва да бъдат разглеждани.

В понеделник лидерите на Гърция и Кипър заявиха, че ще приемат единствено мирно споразумение, основано на резолюциите на ООН, като отхвърлиха формулата за две държави, подкрепена от Турция и кипърските турци. Преговорите под егидата на ООН са планирани за следващия месец, припомня сайтът „Keep Talking Greece”.

ООН ще покани двете общности на Кипър и външните министри на трите държави-гаранти – Гърция, Турция и Великобритания, за да обсъдят как да продължат напред по въпрос, който породи напрежение между Анкара и Атина и усложни осъществяването на енергийни проекти в Източното Средиземноморие.

Резолюциите на ООН призовават за обединение на Кипър под двузонова федерация с две общности.

„Не можем да обсъждаме още 40 години неща, които вече са обсъждани в продължение на 40 години “, каза Калин в интервю за телевизия TRT Haber, имайки предвид десетилетията неуспешни преговори за обединяване на острова.

„Сега този въпрос ще бъде обсъден под егидата на ООН. Това ще бъде обсъдено на разговорите 5 + 1 и ще се коментира решение за две държави “, добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че единственият начин за разрешаване на кипърския спор е две държави, а не федерация, както настояват Атина и ООН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!