скандал в парламента
На снимката: Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова

Пореден скандал в парламента заради предложение на ГЕРБ за промени в сферата на здравеопазването. Този път напрежение в пленарна зала предизвикаха поправки в Закона за здравното осигуряване. Промените са внесени от депутати от управляващата партия, начело с Даниела Дариткова.

Според промените лекарствата, които се произвеждат от кръв и кръвна плазма ще бъдат изключени от списъка на НЗОК за времето на извънредното положение. Така ще се гарантират лекарствата за българските пациенти с вродени имунодефиците.

Промените засягат и т.нар. механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който се прилага за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от касата.

Този механизъм ежегодно се приема с решение на надзорния съвет на НЗОК. Сега управляващите предлагат по този механизъм да се упражнява допълнителен контрол от здравния министър „чрез планови и внезапни проверки”.

Министърът ще бъде подпомаган и от комисия, в която ще влизат по двама представители на собственото му ведомство, на Сметната палата, на Националната агенция за приходите  и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Предложенето на ГЕРБ предизвика скандал в парламента

„Не може да има такова „животно“ като промените в Закона за здравното осигуряване. Тук беше инкорпориран един доклад. Ние по държавния бюджет такова чудо не сме видели, като по законопроект, който е от половин страница почти и който ни превръща в неми акционери на една абсолютна безобразница, на създаване на механизъм на механизъма“, заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Той посочи, че Министерство на здравеопазването, НЗОК и Сметната палата са против този законопроект.

„Предългият доклад на Закона за здравното осигуряване не може да компенсира юридическата несъстоятелност на предложенията, каза депутатът от ДПС и заместник-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер.

Тя  добави, че е бил поставен рекорд по най-дългия доклад на комисия, изчетен от трибуната на Народното събрание въобще и антирекорд на предложение, което нарушава три закона, които са основополагащи в законодателството.

Д-р Джафер коментира, че се предлага създаване на Надзорен съвет на Надзорния съвет на НЗОК.

„Може би по подобие на наблюдаващия прокурор на главния прокурор“, каза още тя.

Дариткова защити промените

В поредния скандал в парламента в защита на промените се включи председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Тя определи като спекулации твърденията, че със Закона за здравното осигуряване искат да контролират контрола.

„Идеята за този законопроект беше да се защитят правата на българските пациенти, които са с вродени имунодефицити. Това беше основната причина – грижата за българските граждани. След това решихме да дадем възможност да се наблюдава този допълнителен механизъм, с който да се контролират фирмите при нарастване на бюджетите в три групи медикамент. Така се дава финансова стабилност, каза д-р Дариткова.

Според нея най-важното за управляващите е да гарантират достъп до медикаменти.

„Това е проблемът, който искаме да изясним чрез въвеждането на мултидисциплинара комисия, която да гарантира механизма“, обясни д-р Дариткова.

Въпреки възраженията на опозицията и поредния скандал в парламента промените бяха приети. „За“ гласуваха 92-ма депутати, 45  бяха „против“,  8 се въздържаха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук