Москва Брюксел

Ново напрежение между Москва и Брюксел. Руският външен министър Сергей Лавров не изключи прекъсване на отношенията с ЕС, ако Брюксел въведе санкции, които ще създадат риск за чувствителни сектори на руската икономика. Изказването му беше направено по време на участието му тази сутрин в ефира на YouTube-канала „Соловьев LIVE“.

„Това би се случило, ако властите в страната забележат още веднъж, „че в някоя област се трупат санкции, които създават риск за нашата икономика, включително в най-чувствителните области“, каза Лавров.

Ние не искаме да се изолираме от света, но трябва да бъдем готови за това. Ако искаш мир, готви се за война, цитира Лавров известната фраза.

Отношенията между Москва и Брюксел през последната седмица се изостриха. По време на посещението на Жозеп Борел в руската столица от външното министерство в Москва обявиха, че гонят трима чужди дипломати заради участието им в протести в защита на Навални.

Това предизвика критика от страна на Европейския съюз, САЩ и Великобритания. Берлин, Варшава и Стокхолм обявиха, че на реципрочна основа ще изгонят трима руски дипломати.

Върховният комисар на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел обвини властите в Русия в липса на готовност за диалог. Според него Москва и Брюксел се движат в различни посоки. Той заяви, че Русия вижда в демократичните ценности заплаха за съществуването си.

Борел възнамерява да предложи въвеждането на санкции срещу Русия, като този въпрос ще бъде обсъден от външните министри на държавите-членки на ЕС на 22 февруари.

В същото време евродепутати поискаха оставката на Борел. Той бе изправен пред критики за това, че е стоял безмълвен и полуусмихнат, докато руският външен министър Сергей Лавров нарича ЕС „ненадежден партньор“. Това стана по време на съвместната им пресконференция в руската столица миналия петък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!