Антон Иванов за АЕЦ
На снимката: енергийният експерт Антон Иванов

Антон Иванов е енергиен експерти, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“. Завършил е „Топло и ядрена енергетика“. Има над 30 години опит в енергийния сектор на България. Работил е към Технически университет- София, както и по различни проекти в областта на ядрената и конвенционалната енергетика. Има опит при разработване на анализи по енергийна ефективност и оценки за използване на възобновяемата енергия. Член е на УС на Българския енергиен и минен форум.

 

Г-н Иванов, има ли окончателно решение за изграждане на 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй“?

Няма окончателно решение, има следваща стъпка в изпълнение на предишно решение на Министерски съвет от 2012-та година за подготовка на обосновка за такова решение. Но ако говорим за окончателност на решението би следвало то да бъде взето с оглед на това дали ще се продължи с проекта „Белене” и дали ще се използва оборудването, закупено за нуждите на този проект, в случая за „Козлодуй”.

Имаше заседание на правителството, на което стана ясно, че ще се използва това оборудване за АЕЦ „Козлодуй”

Както беше пояснено решението на Министерския съвет е да се направи допълнителна оценка и анализ, за да могат двата варианта за използване на оборудването да бъдат сравнение. А решението трябва да бъде взето от Народното събрание по-късно тази година т.е нямаме окончателност на предприетите стъпки.

Потенциалът на АЕЦ „Козлодуй

А какво ще правим с 8-ия реактор? В крайна сметка ще бъде ли и той използван в АЕЦ „Козлодуй” или така ще си стои?

В момента са издадени редица разрешения и одобрения по отношение на площадката на 7-ми блок т.е за един блок на „Козлодуй”. За следващ блок би следвало процедурата да започне отначало.  С взимане на решение от страна на Министерски съвет, с изготвяне на анализи, с изготвяне на ОВОС, трансграничен ОВОС и т.н. Това е една доста по-дълга процедура , което я отлага във времето с поне едни 8 години.

Имаме ли изобщо нужда от 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”?

Аз не бих казал, че към настоящия момент имаме нужда от 8-ми реактор. И няма да имаме нужда от 8-ми блок докато са в експлоатация 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Един допълнителен блок на площадката в Козлодуй би се вписал добре в националния електроенергиен баланс, но още една такава мощност би следвало да се разглежда като регионален проект и той вече има съвсем друг смисъл на реализация.

5-ти и 6-ти блок докога могат да бъдат използвани?

Оценката за техния ресурс е, че те могат да бъдат използвани най-малко до 2050-та година. Разбира се тук има една условност, че по българското законодателство всеки 10 години имаме обновяване на лиценза на базата на допълнителния анализ на безопасността. Но ресурсът  е доказано наличен и това беше извършено от проектанта на тази технология.

Ако този анализ на 10 години покаже, че нещо не е наред  реакторите могат да бъдат извадени по-рано от експлоатация, така ли?

Трябва да се е случило нещо много драматично в рамките на тези 10 години, някаква авария или нещо подобно, за да се излезе със заключение, че не могат да бъдат използвани повече. Т. е ако има една експлоатация, както в момента  с използване на всички най-високи изисквания откъм безопасността, не виждам причина да допускаме по-ранно спиране на тези блокове.

Сагата с АЕЦ „Белене“

Имало ли е в крайна сметка  търг за „Белене”, защото се говореше за един сериозен инвеститорски интерес от китайски, корейски, руски фирми? Не стана ясно докъде стигнаха там нещата. Защо така изведнъж се заговори да се мести оборудването в „Козлодуй”, без да е ясно имало ли оферти и търг за АЕЦ „Белене”?

Терминологично думата „търг” не знам дали е приложима в случая, но беше обявено намерение на българската държава да реализира по определен начин проекта „Белене”. Бяха поискани обвързващи оферти от редица фирми, които потвърдиха желанието си да подадат такъв тип оферти. Само,че процесът по подаването на тези оферти спря преди повече от година. Сега ми е трудно да кажа докъде са стигнали нещата. Казаха, че този процес на изучаване на документацията и подаването на оферти ще продължи. И за мен логиката е тези оферти да бъдат получени така и така са поискани. Нека компаниите да имат възможност да предоставят своите оферти и да се види дали отговарят на първоначалните условия, които българската държава обяви. И тогава вече паралелно с анализите от АЕЦ „Козлодуй” да се вземе наистина информирано решение.

Значи до конкретни оферти не се е стигнало, а само е бил заявен интерес?

Да, има заявен интерес и желание да се изучи документацията и да се подадат оферти.

Пандемията и енергийните проекти

А защо е стопирал този процес? Взима се решение да се обмисли преместване на оборудването от Белене в Козлодуй , без да са се разгледали оферти от страна на инвеститорите, проявили интерес да изграждат мощности в Белене? 

Така е. Формалната причина е пандемията от COVID-19  и ограниченията за пътувания, въпреки че редица други и договори бяха подписани, и международни срещи бяха организирани. В този конкретен случай обаче ние заявихме, че ще спазваме най-консервативните изисквания по отношение на международни пътувания. Беше обявено, че международните експерти не могат да посетят България и да се запознаят с документацията. Но това според мен е формална причина.

Все пак тази пандемия рано или късно ще приключи. Значи ли, че тогава ще чакаме оферти за нещо, което вече ще има решение, че няма да бъде реализирано в Белене, а в Козлодуй?

Във всички случаи влязохме в една с доста сиви нюанси по отношение  на процедурата. Самите фирми, които са заявили интерес сигурно ще зададат тези въпроси, ама ние точно за кое подаваме оферта. Но това е действителността у нас.

Ползите за крайния потребител от нов блок в АЕЦ „Козлодуй“

А какво ще е цената на тока при евентуално включване на нови реактори? Говорим по-конкретно за 7-ми блок, защото изграждането на 8-ми очевидно е доста далеч във времето.

Цената на тока е борсова. Ние от  това не можем да избягаме по никакъв начин. Тук въпросът е каква ще е възвращаемостта във времето на една инвестиция при настоящите пазарни условия. Смятам, че при добра реализация и използване на активите, които са налични на площадката в „Козлодуй”, тази инвестиция ще се върне по-бързо в случая с „Козлодуй” отколкото ако се изгражда в „Белене”. Но цената на електрическата енергия се определя от пазара. Там наличието или отсъствието на ядрен блок няма да окаже значение.

Но доколко тази цена ще е по-висока от тази при работа само на 5-ти и 6-ти блок?

Разбира се всяка нова мощност има по-висока стойност, защото при 5-ти 6-ти блок имаме изплатени активи. В момента се приключва с изплащането на заемите, които бяхме взели за модернизация на 5-ти 6-ти блок. Те неслучайно произвеждат най-евтината електроенергия, която се продава на нашия пазар,  а и не само на него. Затова трябва да се стараем да запазим тези мощности максимално дълго.

Какво ще спечели обикновеният потребител?

Крайният потребител би плащал по-скъп ток ако има решение за подпомагане на инвестицията през цената на електрическата енергия. Такова подпомагане имаме при ВЕИ. Сега в момента ние плащаме добавки върху борсовата цена, която е в момента на пазара, които включват изплащането на  инвестиции в миналото. Но по отношение на нов ядрен проект не се говори за такъв тип доплащания, поне за момента. Затова е трудно да коментираме евентуално поскъпване на тока т.е добавки към електрическата енергия, защото за момента няма яснота, че такива ще има.

За момента няма такова споразумение, което би увеличило цените за крайния потребител. Но може ли да бъде подписано такова в бъдеще?

Да, това трябва да стане с решение на Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук