„Политико“

Нийл Фъргюсън, британският „Професор Локдаун“ заяви, че Великобритания е на път да започне да разхлабва ограниченията следващия месец. Освен това той е оптимист, че няма да има нужда от допълнителен локдаун през следващата година, пише Политико.

Експертът от Империъл Колидж каза, че разпространението на новия щам от Великобритания „е върнало страната много назад“, но се надява след седмици на строги ограничения, поне началните училища да могат да отворят отново в началото на март.

„Намираме се на по-добро място, отколкото можех да очаквах преди месец“, каза той пред изданието. „Локдаунът наистина доведе до намаляване на случаите наполовина на всеки 17 дни в. И ако продължаваме да наблюдаваме непрекъснат спад без големи огнища, тогава може би започваме да отпускаме други аспекти на обществото през следващия месец“, допълва Фъргюсън. Въпреки това акцентира, че пълното връщане към нормалността ще трябва да изчака, докато бъде измерена „реалната ефективност“ на коронавирусните ваксини във Великобритания.

„Политико“ напомня, че той подаде оставка като правителствен съветник през май, след като беше хванат да нарушава ограниченията.

предупреждава, че пълното връщане към нормалността ще трябва да изчака, докато бъде измерена „реалната ефективност“ на коронавирусните ваксини във Великобритания.

И той имаше категорично предупреждение към премиера Борис Джонсън да не повтаря грешките, които оставиха Великобритания с един от най-високите нива на смъртност на глава от населението в света.

Ню Йорк Таймс

Демократите, преследващи Доналд Тръмп, обявиха, че бившия президент е опасност за американската демокрация, която може да се изрази в ново насилие. Те се опитаха да изложат щетите, причинени от бунта в Капитолия, не само върху законодателите или полицаите, но и на демократичната система и положението на Америка в света.

„Ню Йорк таймс“ се фокусира върху думите на конгресмена демократ Джейми Раскин, който оглавява екипа обвинители, че евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом би означавало още насилие.

Думите на Раскин бяха насочени към онези републиканци, според които делото за импийчмънт на един вече бивш президент е безсмислено и дори противоречащо на американската конституция.

Но много републикански сенатори не искат да се разделят с Тръмп. Защитата му започва в петък.

The Independent

Китайските власти забраниха на BBC World News да излъчват в страната, стъпка, за която правителството на Обединеното кралство предупреди, че „ще навреди на репутацията на Китай в очите на света“.

Пекин осъди неотдавнашните доклади на Би Би Си за пандемията Covid-19 в страната и за искове за принудителен труд и сексуално насилие в региона Синцзян, дом на мюсюлмани-уйгури.

Забраната идва седмица след като британският медиен надзорник Ofcom отне лиценза за China Global Television Network (CGTN), англоезичния сателитен канал за новини в страната, за излъчване във Великобритания.

Регулаторът цитира връзки между редакционната политика на мрежата и управляващата комунистическа партия в Китай. Политическите органи са забранени от законите на Обединеното кралство да контролират притежателите на лицензи.

Le Figaro

„Грипоподобно заболяване с висока интензивност“: повишена бдителност пред страничните ефекти на ваксината AstraZeneca, пише във водеща публикация Le Figaro.

Ваксината AstraZeneca, която се използва за имунизиране на здравни работници на възраст под 65 години, е под наблюдение е под наблюдение на ANSM (Националната агенция за безопасност на лекарствата и здравните продукти). Оттам съобщиха  в четвъртък, че има 149 декларации при наблюдение от 10 000 души, ваксинирани между 6 и 10 февруари.

Описани са грипни симптоми с „висока интензивност“: висока температура, мускулни болки или главоболие. В някои болници процесът по ваксинация е прекъснат. Сега ANSM препоръчва „поетапна ваксинация“. Във Франция средната възраст на засегнатите е34 години. Нито една от 21-те други страни от ЕС, използващи същата партида, не съобщава за подобни странични ефекти, въпреки че те са „известни и описани“.

ANSM също така съобщава за нежеланите ефекти, съобщени след употреба на ваксината Pfizer-BioNTech. От началото на ваксинационната кампания агенцията е анализирала 2140 случая на странични ефекти. Тя предупреждава по-специално за „повишаване на кръвното налягане“, за кратко. „Препоръчваме на ваксинираните хора да проверяват кръвното си налягане за медицинско лечение възможно най-рано, ако е необходимо“, отбелязва ANSM.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!