тръмп

По време на делото срещу бившия американски президент Доналд Тръмп няма да бъдат допуснати телевизионни камери в съдебната зала. То ще остане „на тъмно“.

Само петима фотографи ще могат да документират събитието, а репортерите няма да могат да внасят нищо друго в залата освен лаптопи, постанови съдията от щатския върховен съд Хуан Мърчан.

„Никога в историята на САЩ на настоящ или бивш президент не са били повдигани обвинения в престъпление. Призоваването в съда на г-н Тръмп предизвика небивал обществен и медиен интерес“, каза той в постановлението.

Новинарски компании, в това число „Ню Йорк дейли нюз“, поискаха на медиите да се даде пълен достъп за отразяване на процеса. От канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън не излязоха със становище по въпроса.

Адвокатите на Тръмп поискаха от съдията

да отхвърли иска на медиите, като се обосноваха, че присъствието им в съда „ще превърне делото в цирк, ще породи опасения за сигурността и ще бъде в разрез с презумпцията за невинност на Тръмп“.

Тръмп смята, че „засиленото присъствие на медиите неизбежно ще му навреди“, добавиха неговите адвокати.

Експрезидентът планира днес да пледира „невинен“.

За съжаление, макар да са искрени и безспорно важни,

интересите на новинарските компании

трябва да се преценяват в сравнение с други интереси, каза съдия Мърчан относно постановлението.

Доналд Тръмп пристигна снощи в Ню Йорк, за да се изправи пред съда .

Пътуването му се следи от момента, в който той напусна имението си в Палм Бийч, Маями, до пристигането му в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк, посочва изданието. Сайтове за проследяване на живо показваха местонахождението на самолета му по целия път до летище „Ла Гуардия“.

Хеликоптери излъчваха кадри от кортежа,

който го откара до дома му в Манхатън, обсаден от представители на медиите, от полиция и протестиращи.

Тази шумотевица днес ще отстъпи място на показна драма с исторически залог, коментира „Ню Йорк таймс“. Бившият президент ще бъде откаран в центъра на града от полицаи и агенти на Сикрет сървис, за да се предаде в канцеларията на районния прокурор на Манхатън Алвин Браг. След това ще му бъде повдигнато обвинение в сградата на наказателния съд в Манхатън, пред която поддръжниците му планират протест.

Предполага се, че

Тръмп е прекарал тази нощ в съвещания с адвокатите си,

пише в. „Телеграф“. Снощи Тръмп направи промяна в юридическия си екип в последния момент, когато до повдигането на обвинението му оставаха по-малко от 24 часа, посочва изданието. Той назначи Тод Бланш, водещ адвокат по наказателни дела, свързани с корупция, измами и финансови престъпления, за свой нов главен съветник, като отстрани Джо Такопина, който изрази публично несъгласие с бившия президент в свои телевизионни интервюта.

Такопина заяви в неделя по Си Ен Ен, че юридическият екип на Тръмп иска процесът на повдигане на обвинение да бъде „възможно най-безболезнен и класен“, пише в. „Вашингтон пост“. Но правоприлагащите органи се подготвят в случай, че днешният ден в Ню Йорк се окаже бурен. Очаква се протестиращи, празнуващи и множество репортери и снимачни екипи да нахлуят в района около сградите на съдилищата в Долен Манхатън, коментира столичното издание.

На пресконференция в кметството в Манхатън преди Тръмп да отпътува от Флорида кметът на Ню Йорк Ерик Адамс и комисарят на нюйоркската полиция Кичант Сюъл заявиха, че

в града ще има затворени улици.

Около сградата на съда ще има засилено полицейско присъствие. Евентуално ще бъдат установени контролни пунктове за блокиране на пешеходния трафик. Те заявиха също, че няма да бъдат толерирани демонстрации с насилие, посочва „Вашингтон пост“.

През последните дни Доналд Тръмп е заявил пред свои съветници и сътрудници, че е готов да засили атаките срещу прокурора от Манхатън, който възкреси наказателното преследване срещу него, пише британският в „Гардиън“.

Войнственият тон на бившия президент се засили през последните дни. Той публикува в своята социална мрежа поредица от постове, в които критикува съдията от Върховния съд на щата Ню Йорк Хуан Мърчан, на когото изглежда е било разпределено делото, след като миналата година той ръководи друго дело, свързано с „Тръмп организейшън“, коментира изданието.

„Гардиън“ посочва, че Тръмп е заявил в свои публикации в „Трут сошъл“, че Мърчан е

„изпратил в затвора без честно изслушване“ Алън Вайселберг,

бившият главен изпълнителен директор на „Тръмп организейшън“. В момента той излежава 100-дневна присъда, след като се призна за виновен по обвинения в данъчни измами.

Тръмп също така е започнал да обмисля как може да извлече политическа полза от обвинението. Той е окуражен от информация, че то е довело до увеличаване на дела на хората, които ще гласуват за него, коментира „Гардиън“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук