Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков
На снимката: Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков

Пред апелативния спецсъд бе възобновено на втора инстанция делото, следено с голям обществен интерес, за борсовата продажба на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN. Подсъдими по него са издателят Иво Прокопиев, двама бивши министри от първия кабинет на Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от инвестиционния посредник по сделката – „Булброкърс“.

Прокуратурата ще трябва да докаже, че те са ощетили държавата при продажбата на 33-процентния й дял от електроразпределителното дружество ЕВН. Според разследващите това е станало чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата. Иво Прокопиев е обвиняем като помагач заради едно негово изказвание по време на тристранката.

На първа инстанция всички подсъдими получиха оправдателни присъди, а съдия Вилислава Ангелова подчерта, че са подвигнати обвинения или за деяния, които не са престъпления, или за престъпления, които не са извършени.

Прокуратурата поиска при възобновяването пред втората инстанция отново да бъдат разпитани бившият министър на икономиката Емил Караниколов и още двама свидетели.

През 2011 г. Караниколов беше шеф на Агенцията за приватизация. На първа инстанция той отрече да му е оказван натиск по тази сделка.

Защитата се обяви против повторните разпити, като нейната позиция е, че делото е изяснено и има готовност да започнат пледоариите.

В крайна сметка съдът прие искането на прокуратурата. Следващото заседание е на 10 февруари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук