Елена Йончева
На снимката: Елена Йончева

Софийският градски съд отхвърли иска на Делян Добрев от ГЕРБ срещу евродепутата Елена Йончева. Това става известно от окончателно решение на съда. За него съобщиха и от офиса на Йончева.

Според градския съд Елена Йончева има право свободно да изразява мнението си по значими теми за обществото, каквато тема е и политиката на ГЕРБ, управлението и други.

На първа инстанция, в районния съд, Йончева бе осъдена да плати обезщетение 7000 лв., както и съдебните разноски. Втората инстанция отмени това решение.

Поводът за делото е случай от 2017 година. Тогава Елена Йончева заяви, че в общината в Хасково, където Добрев е областен координатор на ГЕРБ, са назначени негови роднини и приятели.

Съдът приема, че допустимите граници за критика на публичните и особено на политическите фигури, в сравнение с частните лица, са много по-широки.

„Изявленията на Йончева, че по искане на областния координатор на ГЕРБ (Добрев, бел.ред.) са назначени на ключови позиции роднини, кумове, бивши съдружници и съученици, че е извършена безскрупулна и нагла схема за подчиняване на общината на един роднинско-приятелски кръг, че става дума за липса на морал и за проява на пълно безсрамие, по мнение на въззивния състав представляват оценъчни съждение, а не обидни квалификации, тъй като се касае за изразено безспорно негативно мнение по обществени, политически значими въпроси“, се казва още в съдебния акт.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук