Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Еднократна помощ ще получават вече ученици от втори, трети и четвърти клас, реши днес парламентът на второ четене. Досега тази помощ се даваше само на първокласници и осмокласници. За учебната 2022-2023 г. тя е 300 лева.

Условието за отпускане на еднократната помощ е децата да живеят постоянно в страната и да не са настанени за отглеждане извън семейството. Доходът не се взема предвид. Ако ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на съответния клас, парите трябва да бъдат върнати на държавата, записаха депутатите.

Размерът на еднократната помощ се определя ежегодно в закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година. Помощта се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище, пише БТА.

Парламентът отхвърли предложението на Корнелия Нинова („БСП за България“) и група народни представители размерът на помощта за раждане на второ и трето дете на родители, осигурени 24 месеца преди раждането на детето, да не е по-малък от десет минимални работни заплати за съответната година за всяко дете. От ДПС изчислиха, че ще са необходими около 200 млн. лева на годишна база и попитаха откъде ще дойдат средствата.

С измененията се прецизира нормативната уредба и се гарантира правото на месечни семейни помощи за деца с един или двама починали родители. Родителите и настойниците/попечителите на деца със или без право на наследствена пенсия от починал родител може да получават месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, независимо от дохода на семейството, приеха депутатите. Няма да има подоходен критерий и за получаване на детските месечни добавки за деца, отглеждани от самотни осиновители.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук