Иван Демерджиев
На снимката: Иван Демерджиев

Над 160 полицаи в момента охраняват различни лица заради войната в прокуратурата. Дълбоко се съмнявам всички тези лица да имат нужда от такава охрана. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на изслушването му в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС.

Той посочи, че МВР нямало никакво отношение и няма да бъде замесено във войната в прокуратурата, въпреки че тя вече засягала ведомството.

„Възлагат ни се множество задачи след взрива по трасето на главния прокурор. След този инцидент активността на прокуратурата нарасна в пъти. Възлагат ни се множество интензивни процесуални действия, голям обем призовки, които трябва да разнасяме ежедневно на различни лица, тъй като изведнъж се активизира прокуратурата“, каза вътрешният министър. Той подчерта, че тези действия се налагат с актове на прокуратуратурата, които са задължителни.

„Много пъти полицаите са поставяни в унизителното положение да стоят в заведения, което е хабене на ресурс“, допълни той. Демерджиев отбеляза още, че всяко едно от тези лица се охранява по-добре дори от него.

В тази връзка той призова законодателят да вземе спешни мерки, за да не се обезкървяват силите на МВР и да се поставя в риск охраната по обществения ред заради създалата се ситуация.

На въпрос, какви са критериите за охрана на дадено лице, министърът каза, че това са несвойствени правомощия, които се възлагат от прокуратурата на МВР.

„Рядко в постановленията има мотиви какво налага да се охраняват лицата от наши служители. Нещо повече – продължават да идват нови постановления“, изтъкна вътрешният министър.

„Следим процесите с миграцията много внимателно. Имаме план да засилим патрулите по границата, включително и от екипи на жандармерията. Предприемаме мерки за обезпечаване на автомобили за „Гранична полиция“ и изграждане на интегрираната система за наблюдение от 110 км. Имаме уверението, че ще бъдем значително подпомогнати от ЕК“, съобщи Демерджиев. По думите му мерките давали значителен ефект.

„За момента се справяме. Има индикации, че е възможно да се включат и други държави-членки на ЕС за подпомагане на охраната на границата ни“, добави Демерджиев. Той отчете, че днес нямаме заловен нито един нелегален мигрант. Въпреки това призна, че има известна динамика на миграционните процеси.

„Границата ни е външна на ЕС и опазването ѝ не е само наш приоритет, а на всички държави-членки. Това вече се осъзнава и охраната ѝ става приоритет“, заяви той.

Пред Би Ти Ви Демерджиев каза, че „отдавна живеем в две паралелни държави“.

„Дълго време насрещната теза бе, че няма проблеми и трябва да оставим независимата съдебна власт да работи. Сега обаче истината лъсна“ , посочи той.

„Това, което наблюдаваме, е върхът на айсберга. Има много хора, които решават човешки съдби, без да им мигне окото срещу пари и влияние. Тези случаи будеха недоволство сред хората“, коментира Демерджиев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук