Това синьото не е от "Газпром", затова е по-евтино. Снимка: pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юни от 65,82 лева за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Цената за юни е с 15.2% по ниска от тази за май, която беше 77,55 лв. Според КЕВР основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление.

От КЕВР добавят, че регулаторът е утвърдил цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни, формиращи цената на природния газ за юни. Те отчитат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 31 май включително.

Регулаторът е установил, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от 2 различни източника за доставка. В ценовия микс за юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70.3% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. След организиране на тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил за юни един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона. Договорът е при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане, допълват от КЕВР.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юни – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Намалението на цената на природния газ за юни отговаря изцяло на интересите на българския бизнес и битовите потребители. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото хранилище в Чирен от 85%, с тенденция да достигне до 95%, дава увереност, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Още икономически новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук