Демократична България
На снимката: учредителите на "Демократична България"

Министър-председателят Борисов трябва да подаде оставка. Той води България към периферията на Европейския съюз, встрани от европейските ценности и от европейското ядро, заяви Христо Иванов на пресконференция на новосформираното дясно обединение „Демократична България“.

Според Иванов кабинетът „Борисов 3“ продължава да живее в безвремие и по отношение на присъединяването ни към чакалнята на еврозоната. Запитан от „Дебати.бг“ дали смята, че при това управление България няма да успее да изпълни целта си за членство в еврозоната, Христо Иванов заяви:

„По всичко личи, че България не само че няма да успее, тя няма и желание. Управляващите нямат желание да изпълнят това, което е необходимо на България и което очакват нашите партньори, за да може България да бъде в Еврозоната и – нещо по-важно – в оформящото се ядро на ЕС“.

По думите на бившия правосъден министър страната се нуждае от бързи и решителни реформи в областта на правосъдието, банките и регулаторите.

„Това, което ни отдалечава от оформящото се ядро на ЕС, е нежеланието на Борисов и неговото управление да правят реформи. Трябват ни реформи, за да останем в ядрото на ЕС. Алтернативата е слаби институции, корупция и изпадане в периферията на ЕС. Това е изборът пред нас и в центъра на този избор стои фигурата на Борисов и неговото лично оцеляване“ – коментира Иванов за „Дебати.бг“.

Съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов, заяви, че вчера на заседанието на Министерския съвет са се взели няколко лоши за страната решения.  Като такова  той посочи отмяната на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“, който беше наложен през 2012 г. от първия кабинет на Борисов. Според Сандов е нужна оставката на сегашното правителство и нови избори.

Критика към сегашните управляващи отправи и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. По думите му най-важният орган на управление в държавата – парламентът – е превърнат в пародия, като това е проличало от начина, по който е преминал последният вот на недоверие по така важна тема като сигурността. Атанасов подчерта, че дори опозицията не е посмяла да попита къде се намира премиерът Борисов и защо го няма в залата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!