Атанас Атанасов
На снимката: Атанас Атанасов

„Още в първите дни на новия парламент ще предложа да се състави парламентарна анкетна комисия, която да изясни какви са нанесените вреди на българската национална сигурност от действията на премиера Бойко Борисов, с които е поставил българската държава в енергийна зависимост от Русия и обслужил плановете на Путин за война срещу Украйна и цивилизования свят“. Това се казва в позиция на „Демократична България“, изразена от нейния съпредседател Атанас Атанасов.

Думите на Атанасов идват след разкрития на сайта BIRD.bg за сводки на ДАНС, показващи, че Борисов и президентът Румен Радев са били уведомени за потенциалните вреди от реализирането на проекта „Турски поток“. В сводките на ДАНС от октомври 2017 г. се казва, че проектът е с „цел евентуално преустановяване на преноса през Украйна“. В друга сводка от декември 2017 г. се отчита, че тръбата само ще пренася газ за Сърбия и Унгария, но няма да има връзка с българската система и няма да остава газ за вътрешния пазар.

„Днес Парламентът е единствения орган в държавата, който би могъл прозрачно да изясни истината за това престъпление против републиката, тъй като очевидно прокуратурата на Гешев прикрива престъпната дейност на Борисов“, казва още Атанас Атанасов.

Кандидатът за народен представител Ивайло Мирчев също отчита, че България няма интерес от тази тръба, че по нея няма да тече газ за страната ни и единствената цел е да бъде заобиколена Украйна, за да може Путин спокойно да започне пълномащабна война срещу нея.

„Заключенията в доклада на ДАНС са логични и 5 години по-късно виждаме, че от контраразузнаването са били абсолютно прави. Фрапиращото е друго – защо Бойко Борисов и Радев, знаейки за този доклад, не правят нищо, а обслужват интереса на Путин и в крайна сметка газовият байпас на Украйна е построен и то за сметка на българските данъкоплатци, щедро финансирали искането на Русия с 3 млрд. лв.?“, коментира от своя страна кандидатът на народен представител Ивайло Мирчев.

„Днес актьорът на републиката е в нова роля – той е евроатлантик №1 и бори „лошите руснаци“, които докато бе на власт щедро обслужваше. Като премиер Борисов имаше две основни цели – да лети с хеликоптер над „Турски поток“ и да дава нареждания на Pi аr Sevi – „Снимай, снимай да покажа после на Путин колко бързо работим“, а след това да гони руския президент по коридорите в Истанбул, за да му покаже снимки от почти готовата тръба“, коментира Мирчев.

„Време е да разберем, че Борисов лъже не само на карти, лъже и като политик, лъже народа си. От това губи България, губим всички“, казва още Мирчев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук