Албания

Правната комисия на албанския парламент одобри двете инициативи, предложени от депутатите от Социалистическата партия (СП) и Демократическата партия (ДП) за отваряне на всички досиета на „Сигурими“, бившата Държавна сигурност в Албания, както и проверка на свидетелствата за чисто минало на кандидатите за длъжности в изпълнителната власт и други позиции. 

Предложението на депутата от ДП Енкелейд Алибеаж е да бъдат отворени всички досиета на бившата сигурност от 29 ноември 1944 г. до 2 юли 1991 г. с изключение на тези, свързани с националната сигурност и отношенията между държавите, поясняват няколко електронни медии.

От Социалистическата партия настояват да се даде право на Комисията по досиетата да провери всички кандидати за постове, въпреки че вече са получили „чисти“ удостоверения от бившите комисии „Мезини“ и „Бежани“.

Смята се се, че около 17 процента от населението на страната е донасяло сведения на „Сигурими“ за съгражданите си.

В Албания предстоят избори през юни 2023 г. за кметове и регионални представители, затова дискусията за отварянето и публикуването на досиетата на бившата Държавна сигурност отново се изостри.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук