ГКПП КАПИТАН АНДРЕЕВО

Недекларирана валута за 1,314 милиона лева е открита при три случая на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. Прокуратурата е привлякла като обвиняеми по три бързи производства А.Й. (62 г.), турски гражданин, М.Д. (31 г.), турски гражданин, и Й.Й. (40 г.) румънски гражданин, уточниха от държавното обвинение.

Първият случай е от около 23:30 ч. на 22 септември, когато на излизане от България за Турция в автобус с турска регистрация са били открити недекларирани парични средства – 120 000 евро с обща равностойност около 234 699 лева. Към отговорност е привлечен единият от двамата шофьори.

На следващия ден при проверка на товарен автомобил, в шофьорската кабина, под акумулаторите и до резервоара, са намерени банкноти евро с различен номинал. Общото количество на валутата е 271 390 евро с левова равностойност 530 792 лева.

По третото бързо производство е установено, че на 25 септември в автобус с румънска регистрация, управляван от Й.Й., при щателната митническа проверка във фабрична кухина под последния ред седалки са открити пет плика с банкноти евро и британски лири. Общото количество на купюрите е 201 000 евро и 70 000 британски лири с обща левова равностойност 548 344 лева.

От началото на тази година при проверки на ГКПП „Капитан Андреево“, с тези три случая, стойността на намерената незаконно пренасяна валута вече е към 20 милиона лева. Най-често обект на пренос са евро и паунд.

Пунктът на „Капитан Андреево“ е външна граница на Европейския съюз, а мерките, които бяха взети от началото на годината, за връщане на държавата на границата, дадоха мерки. Преди седмици германският канцлер Олаф Шолц зави, че България вече е готова да влезе в Шенгенското пространство.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук