Роджър Уотърс

Полският град Краков отмени концертите на съоснователя на Pink Floyd Роджър Уотърс заради симпатиите му към Русия във войната ѝ срещу Украйна, заяви местен съветник в понеделник и покани певеца да посети заедно с него Украйна, за да види мащабите на руските престъпления, предаде „Асошиейтед прес“.

Членът на градския съвет Лукаш Вантух заяви, че градът е собственик на сцената, където през април са били планирани два концерта на Уотърс, преди да бъдат отменени. Той заяви, че Краков няма да допусне те да бъдат използвани от артист, който разпространява идеи, неприемливи за повечето хора в Полша. И каза, че Уотърс е свободен да изнесе концерт в частна зала, ако желае.

„Той не осъзнава истината“, каза Вантух пред „Асошиейтед прес“. „Той не разбира какво се случва в Украйна.“

В събота полските медии бяха съобщили, че концертите са били отменени от мениджмънта на Уотърс в отговор на възмущението от възгледите му. В неделя Уотърс отрече това, а Вантух потвърди, че Краков и мястото на провеждане са взели решението за отмяна на концертите.

Вантух, който е участвал в 27 хуманитарни мисии в Украйна от началото на войната, оглави символична резолюция за обявяването на Уотърс за „персона нон грата“ в този град. Предвижда се това предложение да бъде гласувано.

В понеделник Вантух покани Уотърс чрез публикация във Facebook да се присъедини към него при следващото му посещението в Украйна, за да се убеди сам в мащабите на разрушенията, причинени от руските атаки.

Някога уважаваният изпълнител Роджър Уотърс сега обвинява както НАТО, така и Украйна за войната. Този месец той написа отворено писмо до украинската първа дама Олена Зеленска, в което обвини „крайните националисти“ в Украйна, че са „насочили страната ви по пътя към тази катастрофална война“. Той също така разкритикува Запада за снабдяването на Украйна с оръжия, като обвини по-специално Вашингтон.

Той също така открито застана на страната на Китай по въпроса за Тайван.

В отвореното си послание към Уотърс градският съветник от Краков пише, че с 2,6 млн. последователи в социалните медии музикантът има силата да повлияе на много умове.

„Вие призовавате Запада да прекрати военната помощ, което всъщност означава капитулация на Украйна“, пише Вантух. „Украйна няма да се предаде, тя ще се бори, но заради хора като вас, заради това, което казвате и пишете, борбата ще бъде много по-трудна“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук