Малинов, Путин
Руският президент Владимир Путин връчва награда на Николай Малинов

Менторският имперски тон на Кремъл е недопустим за международни отношения, се казва в позиция на „Демократична България“ по отношение на Русия. Дясното обединение призовава премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев да осъдят намесата на Русия във вътрешните работи на България, да поискат извинение от президента Путин и да отменят поканата към него за посещение догодина.

Ето и такста на декларацията:

Дни след като България даде коридор на руски военни самолети, натоварени с оборудване за Сърбия с разрешение на българското правителство, в Москва лично от Путин – изключително демонстративно, беше награден с орден Николай Малинов, който лично българският министър-председател Борисов обвини в шпионаж в полза на Кремъл. Веднага след този арогантен акт говорителят Дмитрий Песков обяви, че Русия счита България като част от „руския свят“, а защо не и като част от „руската федерация“, като не случайно денят на връчване на наградата на Малинов съвпадна с празниците на „Денят на руската нация“. В свое изявление Малинов сподели, че Путин, на когото се оплакал от обвиненията срещу себе си, го посъветвал да има търпение, защото българските власти се намирали под „сериозен натиск“.

Ние от „Демократична България“ определяме тези събития като безпрецедентна намеса във вътрешните работи на държавата, а менторският имперски тон на Кремъл като недопустим за международни отношения и считаме, че българските власти се намират действително под натиск – този натиск е от страна на Путин и неговото правителство.

Ние призоваваме българското правителство в лицето на министър-председателя Борисов и президента Радев да осъдят ясно и недвусмислено грубата намеса на Русия във вътрешните работи на България и в нейната съдебна система и да поискат извинение от президента Путин. Борисов и Радев са длъжни да отменят поканата към руския държавен глава да посети страната ни. Време е Русия да разбере, че България е суверенна държава и като такава е член на Европейския съюз и НАТО, а не е част от „руския свят“ или Руската федерация. Настояваме Радев и Борисов да защитят честта и достойнството на българската държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!