екстрасенси, лечители, предсказатели

„Специално“ и „магично“ са думи, с които може да се описват хората с паранормални способности. Някои от нас вярват в тях, други – не, но е факт, че измежду тях има такива, които правят история. Благодарение на своите свръхестествени дарби или очевидни харизма и дарба да убеждават, те са превръщали масите във вярващи и са оставили непроменима следа в културата.

Григорий Распутин

Мистик, чийто способности го изведоха до върховете на руското благородническо съсловие, Распутин е една от най-впечатляващите личности на Русия от 20 век. Сибирският селянин, нарочен за сатанист и окултист, някак успял да излекува царевича /руския престолонаследник/ и да си създаде широк кръг от верни последователи сред аристокрацията.

екстрасенси, лечители, предсказатели

Распутин е наистина необикновена личност. Широко известен със своите мистични лечителски способности, той очевидно е успявал да помага на последователите си в духовния им път. Бил е обаче непрекъснато обвиняван в нестандартни методи, включително сексуални актове и дори оргии, за да постига това.

Освен голямото му влияние върху фамилията Романови, подобни слухове също допринасят за неговата известност както сред аристокрацията, така и сред простолюдието.

Възкачването му към върха на властта в Русия започва с изцелението на царевича и този акт поставя основата на връзките му с царската фамилия. Според някои слухове Распутин дори съблазнил царицата Александра. Когато обаче Романови започват да губят подкрепа заради неуспехите във войната, ерозира и влиянието на Распутин като близък до тях.

екстрасенси, лечители, предсказатели

Смъртта на мистика е свързана с проблеми във властта. Той е убит от група млади благородници, лоялни на царското семейство, които смятали, че неговото влияние е твърде силно и опасно.

Убийството му никак не минало гладко. Първо го отровили, но изглежда, от това не му станало нищо, та се наложило и да го застрелят в гърдите. Той оцелял. Чак след изстрел в главата и хвърляне на завързаното му тяло в ледените води на Нева с Распутин било свършено. Това станало през 1916 година, а трудната му смърт разпалила още повече представите за свръхестествената същност на Григорий Распутин.

Баба Ванга

Със сигурност най-прочутият славянски ясновидец и екстрасенс, Баба Ванга е известна с предсказанията си из целия свят. Тя е един от най-признатите прорицатели на нашето време и е предсказала много събития, които са се случили наистина, като атаките от 11 септември и войната между Запада и „Ислямска държава“.

екстрасенси, лечители, предсказатели

Ванга, роден с името Вангелия Пандева, не е направила чак толкова многобройни предсказания, както започна да се твърди след нейната смърт. Нейната полуграмотност и липсата на писмени източници направиха лесни манипулациите на думите й, като така й бяха приписани много фалшиви прогнози, които не са се осъществили.

Родена в македонския град Струмица, но с родители българи, Вангелия вероятно е получила дарбата на 12-годишна възраст, когато е намерена, в безсъзнание и ослепяла, полузаровена в купчина пясък близо до семейния дом.

екстрасенси, лечители, предсказатели

След като прекарала 3 години в училище за слепи в Земун, Сърбия, Вангелия през следващите години от живота си се грижела за свои роднини. Популярността й започва да расте през Втората световна война и след нея, когато редица световни лидери идват при нея за съвет. Сред тях са българският цар Борис III и съветският лидер Леонид Брежнев.

Тя е направила доста предсказания през живота си, като някои от тях са били изненадващо точни – например разпадането на СССР, датата на смъртта на Сталин и тази на собствената й смърт, атентатите от 11 септември в световния търговски център и катастрофата в Чернобил.

екстрасенси, лечители, предсказатели
Снимка: EPA

Някои от пророчествата й, които очакват все още сбъдването си, са завръщането на комунизма, откриването на подводна цивилизация и изчезването на Европейския континент.

Баба Ванга е починала от рак на гърдата на 11 август 1996 година в София, точно както е предсказала.

Алан Чумак

За разлика от Распутин и Баба Ванга, Алан Чумак е екстрасенс и лечител от модерната ера, насочен към публични изяви и шоу. Изключително популярен в дневните руски телевизионни предавания, Чумак е един от най-гледаните хора на 90-те години. Сесиите му са необичайни, защото той не казва нито дума, но използва различни предмети, които зарежда с енергията си. Неговите практики привличат огромно множество почитатели и той е в изключителен възход, преди да бъде поставена правителствена възбрана на нетрадиционните методи на лечение, поради което той е трябвало да спре с телевизионните изяви.

екстрасенси, лечители, предсказатели

Роденият през 1935 година московчанин има успешна кариера като журналист преди да открие своите психични способности.

Въпреки че не е казал много за механизма на процеса на лечение, който практикува, Чумак е споделил пред обществото, че уменията си е научил от глас в главата си. Авторът на няколко книги за самопомощ и самолечение дори се пробва на политическото поприще през 2 000 година, но не бе особено успешен, тъй като получи едва 3% на изборите за място в Държавната Дума.

Чумак е бил много критикуван, че е измамник, а способностите му са поставяни под съмнение от психолози и други специалисти. Баща на две деца, екстрасенсът почина на 82-годишна възраст през 2017 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук