Независим одит на машините за гласуване, който да гарантира спазването на високите технически изисквания и прозрачност по договора за купуването на утройствата и техния софтуер – това виждат от „Демократична България” като необхозимост за гарантиране на качеството на машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори. Искане с такова съдържание бе внесено  днес в ЦИК от дясната коалиция  във връзка с провеждането на предстоящите парламентарни избори.

„Внесохме писмо, с което искаме ЦИК да осигури прозрачност на всички параметри и условия по договора за доставка на машини, защото в момента, използвайки оправданието за търговска тайна, този договор е абсолютно непрозрачен. Това е изключително обезпокоително, защото самата поръчка не е проведена по най-убедителния начин. Това, че ние не знаем ключови параметри, при които ще се изпълни тази поръчка, създава много предпоставки за напрежение и недоверие”, посочи Иванов.

Условията, при които процедурата е обявена, позволяват на участниците, които са подали окончателните предложения, да обявят за търговска тайна максимален обем от обстоятелства. Поради това и резултатите от преговорите между двете фирми, които подадоха своите оферти, до голяма степен необосновано са недостъпни именно заради това.

При обществената поръчка на машините за гласуване от „Демократична България виждат два проблема:

„Първият е, че за пореден път две познати компании се явяват на финал По един изключително непрозрачен начин . Останалите участници бяха отстранени. Другият е, че на гражданите се предоставят машини, за които не се знае с какъв софтуер са” – разясни Иво Мирчев.

По думите му не чоже да се гарантира, че изборите ще бъдат честни.

„Да, България!” инициира кампания за набиране на застъпници.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!