Шествието на „Безсмъртния полк” през 2021г.
Шествието на „Безсмъртния полк” през 2021г.

„Демократична България“ призова Столична община да забрани провеждането на шествие на т. нар. „Безсмъртен полк“, предвидено за 9 май в София. В открита декларация, адресирана до кмета Йорданка Фандъкова, общинските съветници от партията подчертават, че събитието в чест на Червената армия са неуместни, особено в настоящия политически контекст.

Според различни съобщения в много градове в страната са предвидени мероприятия в рамките на тази инициатива.

Ето и пълния текст:

„Навръх Деня на Европа български еквивалент на т.нар. „Безсмъртен полк“ се кани да проведе шествие в чест на Червената армия – окупатор, настанила се в България след 9 септември 1944 г. Несъмнено събитието ще бъде използвано като повод и за изразяване на подкрепа към изцяло противозаконните и в разрез с международното право действия на руската армия в Украйна.

„Демократична България“ неколкократно и ясно изрази своята позиция спрямо непредизвиканата война, започната лично от президента на Руската федерация Владимир Путин, която доведе до множество невинни жертви, както и редица икономически предизвикателства не само в България, а и в световен мащаб.
Бихме искали да напомним, че комунистическият режим е обявен за престъпен от страна на Народното събрание на Република България и е абсолютно неприемливо в центъра на столицата на държава-членка на Европейския съюз и НАТО да бъдат развявани знамена на страна-агресор, още повече че посолството ѝ си позволява да нарича българските граждани „евроатлантически подлоги“.

Призоваваме Столична община да вземе превантивни мерки, за да бъде избегната излишна ескалация на напрежението, като обяви най-логичното и правилно решение – да забрани шествието.“

Припомняме, че шествие на „Безсмъртния полк“ се състоя за първи път в България на 9 май 2016 г. по случай 71-годишнината от края на Втората световна война. Традиционно то започва от паметника на Незнайния воин в Борисовата градина, преминава по бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Цар Освободител“ и стига до паметника на съветската армия в Княжеската градина.

В четвъртък общинският съветник от ВМРО адв. Михаил Петров също отправи искане към Йорданка Фандъкова да не допуска провеждането на тазгодишното шествие. Представителят на националистите изтъкна като пример забраната на „Луковмарш“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук