Като ясна алтернатива на управлението на Бойко Борисов и установения от ГЕРБ, БСП и ДПС модел на управление се обявиха представителите на най-новото политическо обединение у нас – „Демократична България”. В него влизат партията на Христо Иванов „Да, България”, ДСБ и „Зелените”.

Днес те подписаха споразумение, с което декларират, че ще се явяват заедно на следващите избори. Основните им усилия ще бъдат насочени към предизвикването на нови парламентарни избори, за да има България категорична опозиция, а защо не и ново управление. Това заяви председателят на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България” Христо Иванов. По негови думи основните приоритети за България в момента са осигуряването на свободата, просперитета на хората, развитието на иновациите и силната държавност.

на снимката: Председателят на „Да, България“ Христо Иванов

„Имаме управление на хора, които не просо не могат да решат нито една от тези задачи. Ние имаме управление на хора, чието политическо оцеляване преминава през това тази задачи да останат нерешени – да няма свобода, да няма здрави институции, хората да останат в безперспективна бедност, да изпаднем от ядрото на ЕС и НАТО. Това е първоначалната предпоставка за оцеляването на целия политически елит, който имаме в момента.”

Новото политическо обединение „Демократична България” ясно поцизионира евроатлантическата си насоченост. Това пролича и от думите на другия съпредседател на обединението – ген. Атанас Атанасов.

На снимката: Председателят на ДСБ Атанас Атанасов

„Искаме демократична България, защото днес тя не е демократична. Ние трябва да обединим, да концентрираме политическите и обществените усилия на тези хора, които винаги са мечтали за това България да бъде част от евроатлантическата общност. Днес този въпрос е много важен за България, защото за съжаление днес в нито една от т.нар. български институции няма нито един човек, който да защити този избор на българския народ.”

От своя страна председателят на „Зелените” Владислав Панев очерта кои са основните политики, които „Демократична България” ще води.

на снимката: Председателят на „Зелените“ Владислав Панев

„Мисията на „Демократична България” ще бъде да води адекватни политики в тежките области със сериозни структурни проблеми. Такива са енергетиката, пенсионната реформа, пазарът на труда, здравеопазване, образование. Така че след 20 години България да бъде значително по-добра страна за живеене.”

„Демократична България” представи членовете на екипа си за управленска алтернатива. В него са включени утвърдени професионалисти в различните области.

Христо Иванов ще отговаря за ресор правосъдия, а Атанас Атанасов – за вътрешните работи и службите за сигурност. Финансовият ресор е за Георги Ганев, образованието ще бъде в ръцете на Георги Няголов, а ресор деценрализация, регионална политика и транспорт отива при Йордан Иванов – председател на ДСБ – Пловдив. Сред експертите, които ще работят в различни ресори за „Демократична България” са Радан Кънев, Любомир Попйорданов, Цецка Бачкова, Владислав Панев, Стефан Тафров, Мануела Малеева, Мартин Димитров и др.

Христо Иванов и Атанас Атанасов заявиха категорично, че ще работят за обединението на хората, които искат България да върви по проевропейски и пронатовски път.

Пълните изявления на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев вижте във видеото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!