Мария Захарова,
на снимката: говорителят на руското външно министерство Мария Захарова

Москва заяви, че няма да приеме заключенията на ОЗХО в последния доклад, който организацията публикува. Пробите, тествани от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха предположението на Обединеното кралство, свързани с идентичността на токсичния химикал, но не се заявява кой е извършителят на атаката от 4 март.

„Русия няма да приеме на доверие нито едно заключение свързано със случая „Скрипал“, докато руски експерти не бъдат допуснати до пробите“, заяви говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова.

По-рано днес Великобритания поиска среща на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъди последния доклад на ОЗХО по случая „Скрипал“. Според мисията на Обединеното кралство в ООН, срещата на Съвета по сигурност би трябвало да се състои следващата седмица.

Малко след атаката Обединеното кралство и САЩ обвиниха Москва, предизвиквайки международна криза, довела до експулсиране на дипломати. Великобритания нарече химикала „Новичок“ – група смъртоносни химични съединения, известни на съветското правителство от 70-те и 80-те години на миналия век. Русия категорично отрече използването му и настоя, че е унищожила всичките си химически оръжия.

Сергей Скрипал се премества във Великобритания през 2010 г., а неговата дъщеря Юлия му е гостувала по време на извършване на нападението. Двамата бяха настанени в болница, откъдето Юлия Скрипал беше изписана скоро след това и настанена на тайно място. По последни данни баща й се възстановява бързо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук