протест
Протест - ден 104

Протестиращите се събраха за пореден 105-и път на антиправителствен протест. Недоволните граждани отново се събраха в триъгълника на властта – между Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом.

„Никой няма да изчисти твоя двор, продължаваме напред“, оставка до дупка, заяви един от протестиращите.

Тази вечер протестиращи се събраха и на Орлов мост и запалиха предпазни маски в знак на протест срещу новите мерки за носене на маски и на открито.

Протест се проведе и пред Съдебната палата с искане на оставката на главния прокурор.

Протест във Варна

Служителите на СФСМВР пък излязоха на протест във Варна. Служителите на реда започват серия от регионални протести, а след това ще преминат и към национални протестни действия. По думите на зам.-председателя на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов служителите са били принудени да преминат към ефективни протестни действия. Според тях от 12 октомври до момента не са били положени никакви усилия от страна да министерството да се получат официални преговори по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР.

Писмото на интелектуалците стигна до ЕП

Днес отвореното писмо на представители на изкуството, науката и образованието в България с искане за оставки беше депозирано в Европейския парламент.

Само за 18 дни, 1256 представители от различни интелектуални и творчески сфери се обединиха в подкрепа на свободно протестиращите граждани, които вече над 100 дни са на площадите. Те заедно се обявяват срещу модела „Борисов-Доган-Пеевски“ и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото.

Инициаторите заявиха: „Благодарим на всички, които подкрепиха откритото писмо. Очевидно е, че българските власти не чуват гласа ни, така че е време да изпратим писмото до членовете на Европейския парламент. Обещаваме ви, те ще чуят гласа на свободомислещите интелектуалци на България”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!