Граждани полагат цветя пред фасадата на училището на Самюел Пати

Ученици от училището, в което преподава френският учител Самюел Пати, който беше обезглавен от ислямист, са дали описанието му на убиеца и са го идентифицирали на вратата на училището срещу 300 или 350 евро, заяви прокурора Франсоа Рикар в сряда, съобщава „Дойче Веле“.

„При пристигането си в близост до училището Абдулах Анзоров се опитал да идентифицира жертвата си и за това се обърнал към ученик, на когото дал 300 до 350 евро“, каза Рикар.

Двама гимназисти са дали на убиеца физическото описание на учителя и са застанали до него.

„Няколко тийнейджъри са посочили Самуел Пати на агресора, когато той напускал училище“, добави прокурорът.

Веднага след като „дал остатъка от обещаната сума“, убиецът, 18-годишен чеченец, роден в Москва и бежанец във Франция, проследил учителя.

Според прокурора, Анзоров казал на учениците, че иска да „унижи и набие“ Пати и да го принуди да се извини за това, че показва карикатури на пророка Мохамед.

Прокурорът заяви, че седем души са били изправени пред съдия за „съучастие в терористичен акт“, включително двамата 14- и 15-годишни ученици, обвинени в идентифицирането на учителя.

Бащата на ученика Брахим К. и ислямисткият активист Абделхаким Сефриуи, които в социалните мрежи „бяха описали учителя като мишена“, също са изправени пред съда.

Убийството на Пати шокира Франция и предизвика масови протести в няколко френски града. Преподавателят беше показал карикатури на Мохамед по време на граждански курс, поради което Анзоров го обезглави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук