Протест - Ден 113

В 113-ия ден на антиправителствени протести, студенти се включиха с инициатива пред Ректората на Софийския университет.

Около 18.30 часа с възгласи „оставка” студентите се събраха, както и миналия четвъртък, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Заедно с тях има и преподаватели – проф. Георги Каприев, Антоанета Дочева от Пловдивския университет и др..

Студентите разпънаха и големия транспарант с надпис „оставка”, който носят с тях при участието си в протестите досега, по средата на кръстовището при Ректората и с викове „мутри вън” блокираха кръстовището. Преди 20 часа те блокираха и Орлов мост.

Около 20.30 часа започна и основният протест в т.нар. „триъгълник на властта“.

Пръв изказване от трибуната на протеста направи Арман Бабикян, който акцентира върху събитията от Франция и поредицата от инциденти в страната, поставени от полицията под един знаменател – тероризъм.

Бабикян зае и остра позиция към премиера Борисов, след като Главното мюфтийство изрази позиция срещу френското списание „Шарли Ебдо“, което публикува карикатура на турския президент Ердоган.

По думите на Бабикян, Бойко Борисов не е спасителят, а поробителят на България.

На трибуната след него се качи ръководителят на клиниката по УНГ в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“ проф. Иван Чалъков, който направи сравнение с днешните времена и миналото, казвайки че, в последните 60 години ситуацията не се е променила кой знае колко. Професорът с 47 години непръснат стаж се разгневи заради случаите на насилие над медицински лица и заяви, че негови колеги трябва да ходят въоръжени на дежуство.

„Ние продължаваме да хвърляме черни души в бели престилки“, каза още проф. Чалъков, визирайки продалите се, по думите му, представители на медицинското съсловие.

Това, от което днес имаме нужда, по думите на професора е имунитет – социален, здравен и политически, а рецептата за него – оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!