Помпео
На снимката от ляво на дясно: секретарят по отбраната Марк Еспър, държавният секретар Майк Помпео и индийският премиер Нарендра Моди

Нараснаха страховете от открит конфликт в Азия, след като САЩ и Индия подписаха ново споразумение за отбрана, което според анализаторите е насочено срещу Китай.

Съгласно сделката двете сили се договориха да споделят данни от военното разузнаване и да увеличат сътрудничеството си в Азиатско-Тихоокеанския регион. Отношенията между Пекин от една страна и Вашингтон и Ню Делхи от друга, рязко се влошиха през последните няколко години. В резултат на това Индия, която традиционно избягва регионалните съюзи, се приближава до САЩ, съобщи „Дейли експрес“.

Сделката беше договорена от американския държавен секретар Майк Помпео, който обикаля региона заедно с министъра на отбраната Марк Еспер.

Помпео: ККП не е приятел на демокрацията

Общо двамата държавни мъже ще посетят четири държави в мисия, за която г-н Помпео каза, че е фокусирана върху „заплахите“ от Китай. В коментар на сделката той заяви:

„Нашите лидери и нашите граждани виждат с все по-голяма яснота, че Китайската комунистическа партия /ККП/ не е приятел на демокрацията, върховенството на закона, прозрачността, нито на свободата на корабоплаването, основана на свободен, отворен и проспериращ Индо-Тихохоокеански регион. „

Китайската комунистическа партия управлява Китай в диктатура след победата в гражданска война през 1949 г.

Субрахнянам Джайшанкар, индийският външен министър, определи отношенията си със затопляне със Съединените щати като „изключително положителни“.

Споразумението беше приветствано и от г-н Еспер, който даде да се разбере, че е насочено към сдържане на Китай. Той каза:

„Ние стоим рамо до рамо в подкрепа на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион за всички, особено в светлината на нарастващата агресия и дестабилизиращите дейности на Китай.“

Гняв в Пекин

Пекин обаче реагира гневно на новото споразумение, обвинявайки САЩ в разделяне на региона.

Говорейки за Майк Помпео, Уанг Уенбин, говорител на китайското външно министерство, коментира:

„Призоваваме го да се откаже от Студената война… и да спре да сее раздори между Китай и регионалните държави, както и да подкопава регионалния мир и стабилност. „

Сделката, подписана във вторник, беше договорена между САЩ и Индия за малко по-малко от десетилетие. Преди това обаче Ню Делхи не беше склонен да подпише от страх да не антагонизира Китай.

Харш Пант, директор на проучванията в Ню Делхи Observer Research Foundation, заяви, че Индия се стреми да изгради съюзи в отговор на нарастващата китайска увереност.

Пред „Гласът на Америка“ той обясни:

„Индия беше много предпазлива в миналото, но сега заема по-категорична позиция. По принцип, тъй като Китай се противопоставя на Индия по границите си, Ню Делхи вече е свободен да приведе приоритетите си в съответствие със САЩ и съмишлениците в Индо-Тихоокеанския регион .“

Г-н Пант е убеден, че засилената връзка ще продължи, независимо кой ще спечели президентските избори през следващата седмица.

Той аргументира така:

„Никой не поставя под въпрос защо този разговор се случва в този момент, защото Индия е една област, в която може би има повече консенсус между двамата кандидати за президент на САЩ, отколкото където и да било другаде. Във Вашингтон има двустранна подкрепа за укрепване на връзките с Индия.“

Инциденти

През юни 20 индийски войници бяха убити при сблъсък с китайски войски през двете оспорвани граници на двете страни.

Граничният сблъсък се състоя в долината Галван по протежение на спорната индийско-китайска граница.

Освен индийските жертви има съобщения и за китайски жертви, но Пекин не е публикувал публично тази цифра.

Нови съюзи?

Г-н Помпео ще продължи да посети Шри Ланка, Малдивите и Индонезия в азиатското си турне.

Споразумението може да се разглежда като началото на военно сътрудничество във вероятен противовес на сближаването Китай – Русия, като преди ден руският президент Путин загатна за възможен военен съюз с Китай, насочен срещу САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук