ЧЕЗ
"Еврохолд" придобива българския бизнес на ЧЕЗ

Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) уведоми официално Еврохолд България АД за решението си да разреши на компанията да придобие дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщиха от компанията.

От там обясняват, че разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на „Еврохолд“.

Преди година КЗК забрани сделката между „Еврохолд“ и ЧЕЗ  и тогава основният аргумент беше, че купувачът, който е собственик на „Евроинс“, предлага застраховки на „ЧЕЗ Трейд“, който пък търгува на енергийната борса.

„Еврохолд“ съобщи, че вливането на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в неговата структура ще бъде осъществено от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа. Това са Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението.

„Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. „Еврохолд“ има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза“, е цитиран в съобщението Васил Стефанов, ръководител „Придобивания и сливания“ в „Еврохолд България“.

„Еврохолд“ се появи като кандидат да поеме бизнеса на ЧЕЗ, която доставя ток на Западна България, през 2019 г., след провала на сделката между чешката енергийна компания и дружеството „Инерком“ на Гинка Върбакова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук