Протест - Ден 136

Протестиращи блокираха движението по булевард „Цар Освободител“ пред старата сграда на Народното събрание. Демонстрацията се организира от гражданската инициатива „Системата ни убива“. На площада има над хиляда души – доста повече, отколкото сме свикнали да виждаме след обявяването на приключването на протеста във формата „Велико народно въстание“.

Освен оставка протестиращите подвикват „Народен съд!“, „Мафия!“, „Затвор!“. Ораторите са непознати хора, които наблегнаха и на темата за хаоса в здравната система, като предвидиха, че управляващите ще се опитат да прехвърлят вината на медиците, каито се борат с пандемията. Имаше и войнствени призиви слещу властта.

Сред протестиращите са и бившият омбудсман Мая Манолова, лидерът на ПП АБВ Румен Петков, ген. Димитър Шивиков.

Какво искат протестиращите

Кристина Василева е дошла от Русе, за да подкрепи исканията на протеста и е уверена, че властта чува гласа на хората от площада, но нищо не правят, защото не им изнася.

„Бях емигрант, но се върнах, за да остана тук и да се боря за правата на държавата ни и това беззаконие и безхаберие вече да приключи. Нека младите и интелигентни хора да управляват. Аман вече от корупция. Г-н Борисов явно смята, че сме овце – не, не сме овце, хора сме и сме интелигентни и мислещи, и вече е време това да приключи“, заяви тя и каза, че младите са способни да управляват и има такива, които искат да влязат в управлението на държавата.

„Не съм доволен от това, че ни правят на глупаци. Мислят, че ние сме по-прости от тях. Нямам партийни пристрастия, но ме дразни цялото държание на политиците. 136 дни глас в пустиния. Аз съм бил на 70-80 протеста. Не се надявам, че ще паднат, но все пак да си изразя мнението“, заяви Петко Николчев.

Според него, ако ГЕРБ не фалшифират изборите и не принудят администрацията и предприятията да гласуват за тях няма кой да ги избере.

„Почти съм сигурен, че ще го направят и аз мисля, че е по-добре да го направят, за да се окалят до край и сами да си понесат последствията. По принцип не гласувам и сега няма да гласувам“, увери той и каза, че иска оставката на Бойко Борисов, кабинета и главния прокурор Иван Гешев.

Протестът се очаква да продължи до 20-21 ч. като се обмисля шествие до Министерския съвет, където той ще завърши.

Видео в реално време от протеста: ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!