15-ият протест срещу правителството започна днес малко по-късно от традиционния час 17.00, защото тогава събралите се на Ларгото бяха едва няколкостотин души. Час по-късно обаче броят на протестиращите осезаемо се увеличи. Блокирано бе движението по бул. „Цар Освободител“. Демонстрантите свирят със свирки и вувузели и носят дежурните плакати с надписи „Мутри, вън“ и „Оставка“. Между протестиращите се коментира, че основната цел на протеста не е изпълнена, а рокадите в кабинета – разочароващи и козметични. Прииждат още протестиращи.

„Време е да изхвърлим тия фрази от сорта на: Свикнали сме, така стоят нещата в България“ – каза студентката Даяна, която е пред президентството.

Друга от протестиращите, Павлина каза, че е днес на протест, защото трябва да има промяна:

„Промяна в правосъдието, промяна в морала, даже промяна и за това децата ми да останат тук, а не да заминат да учат някъде другаде”, каза жената, дошла с най-малка от трите си дъщери.

Светослав, който идва за 11-ти ден на протеста, предупреди, че ако нищо не се пхромени, протестиращите ще идват отново и отново. Той коментира и новите предложения за министри:

„От интернет днес разглеждах интересни неща за тях, като предложението за нов здравен министър. Всъщност се опитва да се направи някаква подмяна, защото се предполагаше, че тези министри, които ги махнаха, са на Пеевски, сега предлагат някакви други, от които пак става ясно, че пак са свързани с Пеевски. И именно това е причината да съм тук днес”, каза младият мъж.

Той обясни, че се интересувал какви са новите министри, тъй като не са познати лица.

Други протестиращи смятат, че ремонтът на кабинета няма да тушира напрежението на улицата.

Постепенно в Триъгълника на властта отново се събраха няколко хиляди души. Протестиращите хвърляха семки и бонбони пред сградата на Министерския съвет.

Кулминацията за деня на протеста бе излизането на призента сред протестиращите. Той отново държа реч в познат стил, като призова хората да не изоставят протстите и да продължат да настояват за оставка на кабинета. Президентът подчерта, че козметичните промени не са приемливи. След края на изявлението си Румен Радев се разходи сред множеството.

Протестът след това се раздели на лъчи, които да блокират основни булеварди в столицата. Към 21.40 са блокирани Халите и „Лъвов мост“. Според медийни репортажи общо 9 възлови зони са под блокада. Протестът преминава мирно, не се налага намеса на полицията.

Пълната реч на президента Радев можете за чуете и прочетете ТУК.

Протестът в Стара Загора: „Хората не искат подмяна, а промяна“

Промените в правителството няма да спрат протестите. Това заявиха в 15-а вечер на недоволство в Стара Загора.

„Хората не искат подмяна, а промяна! Това за мен е един ход на отчаяние от страна на Борисов, който никога досега не сме го виждали толкова уплашен“, казаха протестиращи.

Те бяха категорични, че недоволството ще продължи, докато правителството не падне и главният прокурор не подаде оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!