протест

На 34-ия ден от протестите блокирани остават ключови кръстовища в столицата Орлов мост, подходът към булевард „Цар Освободител“ до президенството и булевард „Княз Ал. Дондуков“ пред Министерския съвет. И днес протестиращите изразиха недоволството си със замеряне на сградата на Министерския съвет с домати.

До палатковия лагер на пл. Независимост е издигната стена от книги. На кръстовището пред СУ „Климент Охридски“ отново ще бъде построена барикада, обявиха организаторите на антиправителствените протести.

В момента в ход е и събиране на подписи в подкрепа на протеста, като към този момент са се разписали около 1400 граждани, съобщиха от БНР.

Тази подписка е в отговор на другата, внесена в Съдебната палата срещу блокадите, заявиха протестиращи.

„Отровното трио”, станало известно като организатор на протестите, даде брифинг, на който беше обявено, че протестите няма да бъдат прекратени до изпълняване на исканията на гражданите. Организаторите обявиха също, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив – ще го поощряват.

Днес преподаватели от някои университети излязоха с отворено писмо, в което настояват за оставка на правителството, същото направиха и учени от БАН. Според тях, управлението подкопава устоите на държавата. „Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки”, пишат учените.

Поредна неизгодна сделка, сключена от управляващите

За поредна измама и злоупотреба на властта с публични средства съобщиха от „Отровното трио“. Този път става дума за избора на изпълнител за изграждането на ТОЛ системата у нас, предаде репортер на БГНЕС.

По думите на Арман Бабикян в началото на 2018 г., след тежка процедура за изпълнител за изграждането на ТОЛ система в България е била избрана австрийската фирма „Капш“, която е трябвало да изгради система за 7 месеца, след което са се провели тестове в продължение на 12 м.

„Година по-късно се оказа, че компанията не е готова. Въпреки това пътната агенция не глоби изпълнителите. Вместо това АПИ сключи анекс, с който опрощава 60% от задълженията по този договор. И не само това, ами се опита и да прехвърли на консорциум събирането на приходи от винетки, които прогнозно възлизат на 1,3 млрд. лв.“, обяви Арман Бабикян и подчерта, че по този начин са се опитали да дадат тази отговорна задача на частен изпълнител.

Бабикян подчерта, че пътната агенция е обявила обществена поръчка без договаряне и без предварително обявление и мониторинг.

„Поръчката се възлага директно на австрийската компания, която според АПИ, е единствена, която е в състояние да я изпълни, защото е изградила системата. В момента поддръжката и мониторингът се извършват от специално създадено Национално тол управление, чиито бюджет и състав непрекъснато нараства“, коментира той и добави, че въпросната фирма ще получи допълнителни 118 млн. лв. за наемане на външни IT специалисти, като има възможност договорът им да бъде увеличен с още 3 години.

„Разходите се увеличават с над 1/3 от джоба на всички българи, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%. Това прави тази инвестиция неефективна и отдалечава изплащането на системата далеч във времето“, прогнозира Бабикян.

Протести в цялата страна

За пореден ден във Варна протестиращи излязоха пред общината, за да поискат оставката на правителството, като от вчера палатковият лагер там отново е разположен на платното пред общината.

За втори път пък в Плевен се организира протестно автошествие, като участниците в него преминават през централните улици на града.

Близо 50 автомобила участваха в автошествие и в Габрово. Автошествието е мирно, а организаторите съобщиха, че няма да блокират улици, сгради, пътища и кръстовища.

Пореден протест се състоя и в Сливен, където гражданите искат оставката на премиера Борисов и тази на главния прокурор Иван Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!