протест

На 35-ия ден от протестите в столицата значителен брой хора отново се събрахав „триъгълника на властта“, за да изразят недоволството си от правителството и от главния прокурор Иван Гешев.

И днес блокадите в столицата остават три – на пл. Независимост, при Софийския университет и на Орлов мост.

Протестиращите проведоха и традиционното си шествие до Орлов мост, където част от тях поиграха волейбол.

Въпреки мерките, които съобщи, че е взел днес премиерът Борисов, протестиращите са категорични, че това е замазване на очите на хората и те няма да отстъпят от своите искания.

Протест пред немското посолство

Събираме се, за да попитаме немското представителство у нас защо вече едно десетилетие една от водещите сили в Европейския съюз толерира очевидната организирана престъпност в нашата управленска класа в лицето на Бойко Борисов и неговите правителства, както и на свързаните с тях структури в съдебната система. Това заявиха недоволни граждани пред германското посолство, които се събраха на протест пред посолството на Германия.

Протестиращите стояха една минута мълчаливо с вързани очи.

Искаме да знаем как се съвместяват претенциите за върховенството на закона, които съпътстват всяка европейска директива към България, с широко затворените очи на европейския политически елит за техните „партньори“ от ГЕРБ, заявяват още протестиращите.

Временно управляващият Посолството Йорк Шуграф по повод на обявения протест пред Посолството на Германия заяви, че за тях е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест. „Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. Ангажираността на гражданското общество и готовността за диалог са основни принципи на демокрацията. Застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от Германското председателство на Съвета на ЕС, поради което ние се застъпваме за нов механизъм на европейско ниво, който допълнително развива и утвърждава принципите на правовата държава във всички държави-членки”, заявява още Йорк Шуграф.

Протестиращите са несъгласни Европа неформално да спонсорира мафиотските структури у нас, които без нейните финансови ресурси не биха могли така здраво да се окопаят във властта, както от началото на членството ни в Европейския съюз.

Не искаме нашият министър-председател да бъде „пиколо“ на Меркел и на всички останали европейски лидери.

Ние искаме да прекратим обезличаването на демокрацията в България, за което мълчанието на европейските институции и политически сили допринася вече толкова време, подчертаха още протестиращите.

Протести в страната

Тази вечер във Велико Търново се състоя протестно автошествие до крепостта Царевец и обратно. В шествието се включиха около 30 автомобила,които блокираха движението от областната болница до крепостта „Царевец” за 2 часа.

Във Варна и тази вечер протестиращите срещу правителсвтото остават на пост в палатковия лагер пред общината, като се очаква да се проведе и традиционното шествие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук