Антон Кутев
на снимката: Антон Кутев
Антон Кутев е български политик от БСП. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България.
Роден е на 13 септември 1968 година в град София. Завършва специалност „Изкуствознание“ в Художествената академия. Учил е „Икономика на киното и телевизията“ в Московския киноинститут.
В периода от 2003 до 2007 година следва „Европейска публична администрация“ в Софийски университет.

Господин Кутев, утре би трябвало да се проведе извънредно заседание на Парламента по искане на БСП. Ще се състои ли то според Вас или с процедурни хватки ГЕРБ ще се опитат да го саботират?

Според мен ще се опитат да го саботират. В края на краищата те са мнозинството в момента и ако решат да го саботират, аз не съм убеден, че ние можем да им попречим. Така че това предстои да видим утре. В същото време аз не мисля, че те имат интерес в момента да отлагат този разговор. Двата разговора и този за бюджета, и този за полицейското насилие, и за начина, по който се опазва сигурността и на протестите, и на правителството имат смисъл. Това са съществени разговори и според мен те ще загубят, ако избягат от този разговор, а и България и гражданите ще загубят. Така че тук ще е сблъсък на обществен интерес – на това какви са интересите на гражданите и какъв е техният интерес, на върхушката в ГЕРБ, която просто не иска да водим този разговор. Ще видим как ще приключи утре този сблъсък.

Имате ли някакви очаквания за това какво ще се случи утре? В първа точка на заседанието е заложено разглеждане на Закона за бюджета, ще бъдат ли обсъдени и тези пари, които се раздават от Министерския съвет през последните дни?

Ами то въпросът е как е направен въпросният закон, защото Законът за бюджета, както знаем, може да се предлага само Министерският съвет. Аз предполагам, че това ще бъде един от доводите, поради които те няма да искат тази точка да бъде разгледана. Но нека да видим какво ще направят утре, защото Министерският съвет в края на краищата рано или късно трябва да внесе актуализация на бюджета. На всички ни е ясно, че не може да мине без актуализация. Въпросът е дали това ще стане утре или ще стане някой друг ден. Проблемът в случай че това се случи някой друг ден, примерно след месец, е това, че не е сигурно, че тогава ще има правителство. Още по-малко кой ще е министър-председателят на това правителство. Защото протестиращите искат оставката на Борисов, което може би Борисов си представя в даден момент само като своя оставка, а не като оставка на правителството. Тоест тук има много различни тези, които ще се развиват и затова според мен ние трябва да използваме момента да направим актуализацията на бюджета възможно най-рано. Не е ясно какво ще стане след месец-два. Ние очевидно не вървим към стабилност, а точно обратното. Затова, колкото по-бързо направим тази актуализация на бюджета, толкова по-добре за гражданите на България. А какво ще направят управляващите? Те в момента са точно в период на вдъхновение, през цялото време им идват нови идеи и правят съвсем противоречиви неща. Така че това каква ще бъде утрешната им идея за това какво да правят, аз не мога да предположа.

Последно, утре се организират големи протести пред Парламента. Мислите ли, че това ще попречи на провеждането на заседанието?

Протестът няма как да попречи на извънредното заседание. Имаше вече няколко пъти протести по време на заседания на Народното събрание. Напротив, според мен това, което ще се случи е, че това ще даде ясният образ на това какво искат хората, защото в края на краищата в рамките на парламентарната зала ние можем процедурно по всякакъв начин да изкривим разговора. Особено управляващите могат, защото имат мнозинство, но когато хората са отпред е много ясно за какво говорим и тогава ще бъде много трудно за управляващите да скатаят разговора под килима и да кажат, че актуализацията на бюджета може да почака за след морето. Нас тогава вече няма да ни има най-вероятно. Така че тези протестиращи имат смисъл вече. Те стават основната част от разговора, защото, докато тях ги има, няма как да бъде подменена темата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук