протест
Протести - ден 43

В 43-я ден на антиправителствените протести демонстранти продължават да настояват за оставката на правителството и оттегляне на главния прокурор. И днес протестиращи се събраха при фонтана на Президенството, за да изразят недоволството си от правителството, което отказа да подаде оставка, вместо това предложи нова Конституция.

Остават блокирани три възлови кръстовища в столицата – при Ректората, при площад „Независимост“, и при Орлов мост. Вчерашната демонстрация премина спокойно, нямаше напрежение с полицията, нито пък нови блокирани кръстовища, шествието дори не стигна до бул. „Ситняково“.

След 20 часа протестиращите на антиправителствената демонстрация тръгнаха на шествие към сградата на Министерството на вътрешните работи.

Там на органите на реда бе предложен „Омлет по милиционерски“, както се заканиха ораторите от ежедневната вечерна сцена на протеста пред Президентството.

Освен яйца, към сградата на вътрешното ведомство полетяха и домати, и ролки тоалетна хартия.

Протести от сутринта

Днешният протестен ден започна с блокада-изненада на сградата на КПКОНПИ. От Орлов мост шествието, водено от представители на „БОЕЦ“, стигна до сградата на Антикорупционната комисия, чийто председател е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Недоволните настояваха за среща с бившия обвинител номер едно, за да му връчат оставката като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и да му потърсят отговорност за липсата на реакция по техни сигнали, свързани с къщата в Барселона, “Апартаментгейт” и др. Протестиращите залепиха надписи “Офис на Пеевски” върху фасадата на сградата.

Жандармерията, която охраняваше сградата първоначално обеща да пусне двама представители на протестиращите да се срещнат с Цацаров, но след като искащите оставка не допуснаха служители да влязат в сградата и замериха сградата на Комисията с яйца, полицията анулира поетия по-рано ангажимент. А яйцата полетяха към сградата, след като охраната поиска да бъде махната блокадата. Това ядоса протестиращите и те заявиха, че никой не може да им поставя условия, защото сега те поставят условията.

Отчет на „Отровното трио“

В 43-ия ден от началото на протестите и организаторите на демонстрациите – „Отровното трио“,  публикуваха в профила си във Фейсбук отчет на събраните до момента пари в сметка с титуляр адв. Хаджигенов. Целта й бе финансово да се подпомогне протеста.

 

Малко над 65 хил. лева са събрани досега, като от тях са похарчени точно 17 хил. 570 лв. С тези над 17 хил. лева се твърди, че са били закупени – палатки, тенти, спални чували, стикери, плакати, знамена, храна, вода, столове и маси. Освен това част от парите са отишли за озвучаване, кабели, мегафони, транспорт и популяризация в интернет. От “Отровното трио твърдят, че върху сумата ще бъде платен законно дължимия данък“.

Контрапротестът

Паралелно с тазвечершните антиправителствени митинги и шествие до „Орлов мост“ се проведе и контрапротест срещу протестите. Граждани се събраха на мирен митинг в градинката на площад „Възраждане“ в столицата, за да поискат спиране на протестните действия в София.

„Не всички са против правителството“, заявяват участници в събитието, които се обявяват срещу продължаващите антиправителствени протести, както и срещу искането за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Участниците в митинга настояват блокадите на възлови кръстовища, които от седмици затрудняват движението в центъра на София, да спрат, определяйки действията на протестиращите като вандалски и хулигански, с които се нарушава обществения ред.

Гражданите събират подписка и са адресирали молба до началника на Столичната дирекция на вътрешните работи и кмета на София Йорданка Фандъкова, с която искат „прекратяване и недопускане в бъдеще на подобни действия“. За по-малко от 24 часа контрапротестиращите са събрали 5 000 подписа, като петицията е публикувана и в интернет пространството, а желаещите да я подкрепят могат да се разпишат и пред сградата на СДВР.

Участниците в контрапротеста се заканват всяка вечер да бъдат на кръстовището при Румънското посолство, за не позволяват то да бъде блокирано от антиправителствени демонстранти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!