МКС
Изглед от МКС /снимка: Пиксабей/

Целият екипаж на Международната космическа станция (МКС) ще се прехвърли в модула „Звезда“ за три дни. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на „Роскосмос“. Според източник на ТАСС, инструментите на руския сегмент на МКС са регистрирали изтичане на въздух на МКС.

Космонавтите ще отидат до модула „Звезда“, за да организират контрол на налягането в модулите на американския сегмент, казват от „Роскосмос“.

Според космическата агенция тази процедура „е отразена в бордовата документация и е съвместно решение на контролните групи от американския и руския сегмент на Международната космическа станция“. По време на тридневен престой „екипажът планира да извършва редовна работа в руския сегмент.“

Източник каза пред ТАСС, че руско-американският екипаж на МКС работи за локализиране на мястото на изтичането на въздух от станцията.

Експертите смятат, че една от възможните причини за незначителното изтичане е контакт с микрометеорит или микрофрагмент от космически отломки. От „Роскосмос“ уточняват, че животът на екипажа на МКС не е застрашен.

Предишният път на МКС въздушен теч беше открит на 30 август 2018 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!