протести
Протести - ден 49

За 49-и път протестиращи се събраха в триъгълника на властта – между Министерски съвет, Партийния дом и Президентството. Остават блокирани трите кръстовища  – пл. „Независимост“, Софийския университет и Орлов мост. Исканията на протестиращите остават същите – оставка на правителството на Борисов и на главния прокурор, предсрочни избори и служебен кабинет.

„Времето му изтича“, каза от сцената на протеста Арман Бабикян.

Тази вечер протестиращите бяха донесли нощно шкафче, като върху него имаше бели листа и химикалки, както и будилник.

„Решихме да събираме гражданското мнение и затова има лист и химикал и всеки има шанс да напише своите мотиви за оставката на Борисов и неговия кабинет и за предсрочни избори. Пишете мотивите си. Това ще го правим тази вечер, но и в следващите дни, по-късно ще го оставим до палатките. Шкафчето с мотивите на гражданите е важното нещо, което управляващите трябва да чуят, защото това е вашият глас, свободният глас на българите“, подчерта Бабикян.

„Борисов, вие сте премиер и е ваша работа да нахраните гладните и бедните, затова плащаме данъци. Всички домати и яйца сме ги купили с наши пари.. Това са преоценени, развалени яйца и домати, а не истински. Така че, успокойте се дами и господа, качествена храна не сме хвърляли, вие сте тези, които сте хвърляли нашите пари. Имате цяла вечер, утре е 50 ден на протеста, за да измислите нова опорна точка, тези две не минаха“, обърна се към управляващите Бабикян.

Конгресът на прокурорите

 

„Нашият приятел Гешев направи първия прокурорски конгрес. Гешев беше извикал 700 прокурори и следователи от страната да го подкрепят“, припомни Николай Хаджигенов.

„Мероприятието беше охранявано от повече от 1000 полицаи и жандармеристи. Тези 700 прокурори и 1000 жандармеристи се почувстваха заплашени от един велосипедист Иван Калчев. Срещу него беше образувано досъдебно производство затова, че с велосипеда си е нападнал главния прокурор и жандармерията. Проблемът на Гешев не сме ние. Той знае, че искаме оставката му. Проблемът му е, че поне половината от онези прокурори и следователи бяха накарани насила по списъци, отидоха с нежелание. Собствените му подчинени го ненавиждат“, добави Хаджигенов.

Днес повод за разговори и обсъждане е подадената оставка на министъра на правосъдието Данаил Кирилов

Реакции на подадената оставка имаше от политици, общественици, както и в социалните мрежи.

Лидерът на „Да, България” Христо Иванов заяви по повод оставката, че „един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за семейството Борисов – Гешев – Пеевски, за мафиотското семейство”.

От ВМРО и ДПС се въздържаха от коментар, а пък от БСП заявиха, че оставката е опит на Борисов да тушира протестното недоволство.

Оставката на правосъдния министър имаше и международен отзвук

АФП написа, че премиерът на България Бойко Борисов е уволнил министъра на правосъдието, намиращ се под натиск, за да се опита да спре продължаващите със седмици протести, призоваващи за неговата собствена оставка.

Агенцията изтъква, че Борисов вече уволни четирима министри в опит да успокои антикорупционните протестиращи и така да спаси кожата си. Очаква се парламентът да започне преглед на предложението за Конституция, когато есенната му сесия започне на 2 септември, като се очаква дебатите да отнемат месеци.

Протеста от 49 ден можете да гредате на живо ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!