протести
Протести - ден 69

В 69-я ден на гражданско недоволство към властта, протестиращите в София пуснаха протестен кавър на кавъра „Батальона се строява“, популярен от близкото попфолк минало, с който се поздравяваха в казармата. Минути след 20 часа няколко хартиени фенера полетяха над Министерски съвет и угаснаха в небето.

Фасадата на бившия Партиен дом, подслонил депутатите от 44-ото Народно събрание, отново е киноекран. Обстановката е спокойна. Хората слушат записи от изказвания на Бойко Борисов, припомнят се думите му, че президентът Радев го снима с дрон и други негови коментари.

Хората днес не са толкова, колкото предни дни, но и тази вечер са достатъчно шумни. Скандират „оставка“, „мафия“, „мутри вън“. От трибуната Арман Бабикян от „Отровното трио“ заяви, че с поправките в избирателния закон, които предстоят да се гласуват на второ четене в пленарна зала утре, депутатите готвят измама и лъжа.

„Ще се опитат да върнат хартиените бюлетини заедно с машините. Ще се опитат да удължат срока за доставката им с още месец и половина, за да няма време за доставката им до изборите и така да се гласува, не щеш ли, само с хартиени бюлетини. Така ще могат отново да се опитат да спечелят с машинации, с кражба на вота на българите – заяви Бабикян и добави – Тази машинация е опит да бъде обран българският народ и да бъде посегнато на едно от най-свещените му свободи – избирателното право.“

Бабикян се обърна към управляващите от ГЕРБ с думите:

„Дотук всеки, който се е опитал да натъкми закона в своя полза, е загубил.“

Протестиращите остават непреклонни в исканията си – оставка на правителството, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!