протест
Ден 71 - сливови бомби по парламента

В 71-я ден на антиправителствен протест в столицата, гражданите отново са на площада и настояват за оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и незабавни честни предсрочни избори.

Фасадата на бившия Партиен дом, сега парламент, отново е киноекран – хората гледат клипове от отминалите протести, клипове, показващи полицейска сила, изказвания на Бойко Борисов и други представители на властта.

Скандиранията „оставка“, „мафия“, „мутри вън“ отекват между сградите, заключени в триъгълника на властта – Министерски съвет, бивш Партиен дом и президентство. Вувузели, освирквания и викове „ууу“ допълват атмосферата.

Макар значително по-малко, хората, дошли на площада остават непреклонни в исканията си за промяна в държавата.

Новото днес е подготвено от лагера на майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, които раздадоха на всички присъстващи дами на площада сливи, които полетяха към вратите на парламента.

„Изненадата” е насочена към председателя на парламента Цвета Караянчева, която раздразни протестиращите със защитата на вчерашното извеждане на майките, барикадирали се в деловодството на парламента. Тя освен това заяви, че майките са използвани за политически цели и че детето с увреждания, което бе стресирано от вчерашните събития, е нямало място там.

Жените от „Системата ни убива“ раздадоха и специално подготвени сливови бомби – балони пълни със сливи и вода, които също бяха размазани върху сградата на Народното събрание.

Протестиращите са гневни и от другия скандал от вчерашния ден, при който Христо, който е с увреждания и който беше с майка си в парламента в четвъртък, не беше допуснат да отиде до тоалетната на обществената сграда. Затова жените оставиха капаци и седалки за тоалетни чинии на стълбите на Народното събрание с послания към Караянчева.

Няколко пъти от микрофона организаторите призоваха протестиращите да пазят все пак полицаите, защото те не са виновни.

След изпълнение на националния химн протестиращите потеглиха в традиционното шествие към Орлов мост. Около 21.45 ч. те временно затвориха движението.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!