парламент

Членовете на Европейския парламент приеха резолюция на сесията за гласуване в Брюксел днес, която призовава Турция незабавно да прекрати всякакви по-нататъшни незаконни проучвателни и сондажни дейности в Източното Средиземноморие.

Резолюцията също така призовава съседката на Гърция държава да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и териториалните води на Гърция и Кипър и да спре своятаа „националистическа войнствена реторика“, съобщава „Keep talking Greece“.

ЕП подкрепя санкциите

Резолюцията идва преди заседанието на Специалния европейски съвет на 24-25 септември относно дейностите на Турция в Източното Средиземноморие, а също така настоява за санкции срещу Турция заради нейните енергийни сондажи в спорни води там, освен ако страната не покаже „искрено сътрудничество и конкретен напредък“ в облекчаване на напрежението с Гърция и Кипър.

Европейският съвет санкционира турските служители заради „незаконни сондажни дейности“ през 2019 г. и ще обсъди допълнителни ограничителни мерки на специалната среща на върха на Европейския съвет на 24 и 25 септември.

Правителствата на Европейския съюз трябва да бъдат „готови да разработят списък с допълнителни ограничителни мерки при липса на какъвто и да е значителен напредък в сътрудничеството с Турция“, заяви Европейският парламент и добави, че „такива мерки трябва да бъдат конкретни и целенасочени“.

Европейските законодатели призоваха за „диалог, дипломация и преговори“ и всички участващи участници да „се ангажират с неотложна деескалация“, като изтеглят военните сили от района. В резолюцията, приета от евродепутатите, се казва, че инициативите на Германия и НАТО за медиация са се провалили, съобщава „Ахвал Нюз“.

Турция руши стабилността

Турската външна политика и действия в Средиземно море са навредили на стабилността в региона, включително в Сирия, се казва в изявлението на ЕП. То гласи още, че Европейският съюз е „ясен и решителен“ в защитата на своите интереси, „демонстрира непоклатимата си подкрепа и солидарност с Гърция и Кипър и поддържа международното право“, както и че действията на Турция водят до „интензивна и опасна милитаризация“ в морския регион, цитира „Ахвал“.

Франция разположи бойни самолети в района в средата на август, участвайки във военни учения с Кипър, Гърция и Италия, което беше посрещнато с „изключително враждебна реакция от турски военни кораби“, се казва в съобщението.

Кой подкрепи резолюцията

Резолюцията беше одобрена от шест от седемте политически групи в Европейския парламент, от дясноцентристките християндемократи, консерваторите и реформистите до левите Зелени и бившите комунисти.

Защо се стигна дотук?

Турция реагира на резолюцията на ЕП, заявявайки, че е „неприемлива“ по отношение на солидарността.

Турция подписа споразумение за делимитация на морето с подкрепяното от Либия правителство на националното съгласие (ПНС) през ноември 2019 г., след проведения през януари 2019 г. Източно-средиземноморски газов форум между Кипър, Египет, Гърция, Израел, Италия, Йордания и палестинската власт. Според членовете на ЕП, „ако бъде приложено, споразумението между Турция и ПНС на практика ще очертае разделителна линия между източната и западната част на Средиземно море и по този начин ще застраши морската сигурност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук