Протести - ден 96

За 96 пореден ден граждани се събраха на антиправителствена демонстрация в центъра на София. Протестът на площад „Независимост“ е изцяло мирен, обстановката – спокойна, а полицейското присъствие остава видимо засилено.

От импровизираната трибуна адвокат Николай Хаджигенов обяви, че евродепупат, който не е българин, ще участва в Петото Велико народно въстание този петък. Юристът подчерта още, че протестиращите се солидаризират и с недоволството, изразено от служителите на МВР, поискали по-достойно заплащане на труда им.

Протестиращите сигнализираха и за нарушение на закона, свързано с двама протестиращи, глобени с по 500 лева за хвърлени яйца по здравния министър Костадин Ангелов. Те са осъдени по бързата процедура от Пловдивския районен съд.

Адвокат Минчо Спасов припомни случаите, в които прокуратурата не работи и не изпълнява дадените обещания за преследване на корупцията и разследване на приватизацията.

„Големите хвалби на Гешев за успехи в борбата с корупцията се топят като лански сняг. Единственото престъпление, за което има ясни доказателства е признанието на Васил Божков, че е дал подкуп на премиера и финансовия министър. Това не е голословно, има свидетели, които са готови да дадат показания. Какво чакате г-н Гешев?“, попита Минчо Спасов.

Той също така заяви, че пилотите от „Авиоотряд 28“ не могат да натрупат необходимия нальот и губят своите професионални качества, защото никой не кани нашия премиер в чужбина. Адвокат Спасов изрази безпокойство, че правителственият авиоотряд може да бъде закрит.

Един от протестиращите граждани сподели, че докато не направим реформа в българската съдебна система, за да заработи прокуратурата, всичко в България ще се случва с обществен натиск.

„Ще продължим с него, докато не бъдат извършени необходимите промени в законодателството. Чака ни дълъг път, но сме започнали“, каза той.

Проф. Велислав Минеков обвини управляващите за отказа им да въведат изцяло машинен вот, оставайки хартиената бюлетина в процеса, което пък създава предпоставки за фалшифициране.

 

„Съществува опасност. Целта е машинното и хартиено гласуване. Последният път имаше 420 хиляди невалидни бюлетини. В малките населени места, където всички са подчинени на местния феодал, ще има отново проблем. Допълнително българите в чужбина ще бъдат принудени да гласуват в хартиен вариант. Те ще трябва да пътуват и няма да могат да упражнят правото си на вот. Това е отказ да се позволи на 2,5 милиона българи в чужбина да гласуват. Дори гласуването по пощата, каквото съществува в Германия, няма да бъде допуснато у нас. Целта на тези избори ще бъде фалшификациите. Трябва да се приготвим и да атакуваме тази фалшификация, да я проследим от хартията до ЦИК. Това трябва да се наблюдава на тези избори. Друга борба не е възможна“, категоричен е проф. Минеков.

Той съобщи и една добра новина, че Норвегия е отказала финансова помощ от 200 милиона на Унгария и Полша заради неспазването на човешки права и заглушаване на свободните медии. Според проф. Минеков това ще се случи и в България, на която ЕС ще спре парите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук