Борисов, Сидеров, Каракачанов, Симеонов
на снимката: премиерът Бойко Борисов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, председателят на АТАКА Волен Сидеров и председателят на ВМРО Красимир Каракачнов

Партията на Валери Симеонов  НФСБ сваля доверието си от Волен Сидеров ( „Атака“) като шеф на парламентарната група на „Обединени патриоти“.

Симеонов  искаше да направи това още по време на последния скандал около смяната на тримата министри заради катастрофата край Своге, убила 20 души, но го прави днес.

Поводът: „Снемаме доверието заради поредните лъжи на Волен Сидеров и надписите, които  вървят от снощи по неговата телевизия.“ Това обясни депутатът на Валери Симеонов Валентин Касабов.

„През последните няколко дни Сидеров наруши примирието, като излъчва клевети по адрес на Симеонов, а и на представители на други партии. Нашето споразумение, под което са подписите на лидерите, е денонсирано, то вече не важи и ние снемаме доверието си от Волен Сидеров като първа стъпка“,уточняват от НФСБ.

„Не можем да приемем клеветата, че Валери Симеонов е вицепремиер на Сорос. Целта на Волен Сидеров е провокаци разбиване на парламентарната група и разбиване на голямата коалиция. Ние нямаме намерение да напускаме нито коалицията, нито парламентарната група.Не сме виждали отдавна Волен Сидеров. Не знаем другите колеги ( ВМРО-бел.ред.) дали също ще снемат доверието си от Волен Сидеров. На следващия коалиционен съвет ще бъде поставен въпросът за  председателството на парламентарната група на Обединени патриоти“, обясниха от групата на Валери Симеонов.

„Няма как Волен Сидеров да води листата на Обединени патриоти за  евроизборите, след като снехме доверието си от него. За съжаление, не се стигна до разговори как ще се явим на евроизборите“,  обяви в допълнение дясната ръка на Валери Симеонов – Валентин Касабов.

И днес депутатите на „Атака“ бойкотират парламента. Чисто математически властта вече няма мнозинство. Без „Атака“ поддържащите я депутати  остават 115. В групата на Обединените патриоти има 27 народни представители, 11 от които са на ВМРО, 9 – на НФСБ и 7-на Атака.

Остават формално  шест дни, вкл. събота и неделя,  до гласуването на внесения от БСП вот на недоверие заради провалите в здравеопазването. В петък в Народното събрание ще са дебатите по вота. Гласуването  може да е не по-рано от 24 часа след приключване на дискусиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!