До края на седмицата Законът за хората с уврежданията ще бъде внесен в Народното събрание. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, след като текстовете са одобрени на днешното заседание на кабинета.

Проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен, след направените поправки, уточни министърът пред медиите. За изпълнението на дейностите в Бюджет 2019 са предвидени 486 млн. лева. С парите ще се изгражда достъпна среда, за средства след индивидуална оценка на хората с увреждания, както и за работодателите, които ще са задължени да наемат определена квота, посочи Петков.

Министърът съобщи, че се работи и по законопроект за социалните помощи. Текстовете са качени на сайта на министерството и тече 30-дневен срок за препоръки и корекции, след което ще има обществено обсъждане. Очаква се и този закон да бъде приет от парламента до края на годината.

По отношение на проведените протести пред Министерски съвет, Петков лаконично отговори, че с пенсионерските организации са в непрекъснат дебат, последната среща е била преди 2 седмици. „Кабинетът изпълнява ангажиментите си и от юли ще има отново индексация на пенсиите. За корекцията са предвидени 10 млрд. лева, като от следващата година ще бъде променен таванът на пенсиите“, припомни министърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!